Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού χτύπησε κι’ επίσημα την πόρτα της Ευρώπης, με την ήπειρο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται πλέον σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ανησυχίες εγείρει και ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19, με κάποιες χώρες να σημειώνουν ακόμα και τριψήφιο αριθμό ημερήσιων απωλειών.
Με βάση την καταμέτρηση του worldometer, το οποίο παρουσιάζει τα στοιχεία για τον κορονοϊό ανά χώρα από την αρχή της πανδημίας, καταγράφηκαν σήμερα (12/11) 172 θάνατοι στη Γερμανία, 145 στη Βρετανία, 750 στην Ουκρανία, 286 στη Ρουμανία και 116 στην Ουγγαρία.
Μάλιστα, στη Ρωσία, κατέληξαν 1.235 άνθρωποι μέσα σε ένα 24ωρο.
Καθώς τα ερωτήματα πληθαίνουν, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων απαντά στο αν πρέπει να φοβόμαστε για μεγάλο αριθμό θανάτων.
Απάντηση: «Αν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, ενδέχεται να δούμε άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους από την Covid-19 στην περιοχή έως τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τις τελευταίες επτά ημέρες, η ήπειρος κατέγραψε 28.216 θανάτους ή 4.031 κατά μέσο όρο την ημέρα (+10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, +18% σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες).
Συγκριτικά, πριν ένα χρόνο, η περιοχή κατέγραφε 3.785 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα στις 8 Νοεμβρίου, αύξηση 41% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και + 109% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο ρυθμός προόδου είναι επομένως λιγότερο ταχύς από ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο.
«Είμαστε μάρτυρες ενός κύματος μόλυνσης λόγω της παραλλαγής Δέλτα και εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών, αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτρέψει το συσχετισμό με τις νοσηλείες», δήλωσε ο Ιβ Κοπιετέρ.
«Το όλο θέμα αυτής της νέας αναζωπύρωσης είναι ότι υπάρχει πράγματι μια διάσταση μεταξύ των δεικτών, αλλά αναπόφευκτα θα βιώσουμε μεγάλες ετερογένειες μεταξύ των χωρών ανάλογα με την κάλυψη εμβολιασμού».
Ξανά σε «μαύρη» λίστα η Ελλάδα – Καμπανάκι ECDC
Παράλληλα, η εικόνα της Ελλάδας είναι ξανά πάρα πολύ άσχημη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Στην αποτίμηση του για τους κινδύνους από τον SARS-CoV-2, τονίζει πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά».
Επισημαίνει πως «Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων».
Πώς αντιδρούν οι χώρες στην επέλαση του τέταρτου κύματος
Τη στιγμή που ο ιός γονατίζει ξανά την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις υιοθετούν μέτρα για να αποφύγουν έναν καταστροφικό χειμώνα. Σε κάποιες χώρες ξαναγυρίζει το lockdown, ενώ άλλες εφαρμόζουν συνεχώς μέτρα, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση και να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία.
Οι περισσότερες θέλουν να δώσουν ώθηση στους εμβολιασμούς. Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι προϋπόθεση για την ισχύ του υγειονομικού τους πάσου. Άλλες πάλι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα…
Μετρούν αντίστροφα για lockdown Ολλανδία και Αυστρία
Ολλανδία
Σε μερικό lockdown εισέρχεται η Ολλανδία από το πρωί του Σαββάτου 13/11. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, τα νέα μέτρα θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ θα να κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.
Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβανομένου του αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.
«Απόψε, μεταφέρουμε ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα με πολύ δυσάρεστα και εκτεταμένα μέτρα», δήλωσε ο Ρούτε, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τον πολεμήσουμε παντού», συμπλήρωσε.
Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα πολιτικά ευαίσθητο μέτρο, που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.
«Ευτυχώς, η μεγάλη πλειονότητα (του πληθυσμού) έχει εμβολιαστεί, εάν όχι τα προβλήματα στα νοσοκομεία θα ήταν ανυπολόγιστα τώρα», υπογράμμισε ο Ρούτε, ενώ διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στη Χάγη τη στιγμή της ανακοίνωσης των υγειονομικών μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο το βράδυ.
Την Πέμπτη, η Ολλανδία ανακοίνωσε 16.364 νέα κρούσματα της Covid, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 12.997 κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2020.
Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 18.612 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.
Τα νοσοκομεία προειδοποίησαν ότι δεν θα είναι σε θέση να περάσουν τον χειμώνα υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η κορύφωση της Covid καταγράφεται παρά το γεγονός ότι το 82% των Ολλανδών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Τα ανεμβολίαστα άτομα αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (69%) και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (55%), αλλά και η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, κυρίως στους ηλικιωμένους θεωρείται επίσης ένας λόγος.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση θα αρχίσει τον Δεκέμβριο.
Αυστρία
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου την Κυριακή για την επιβολή lockdown για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν νοσήσει με Covid-19, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να δώσουμε την Κυριακή το πράσινο φως για ένα εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος των μέτρων.
Το κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και η πόλη-κράτος του Σάλτσμπουργκ έχουν ήδη επιβάλει από την Δευτέρα περιοριστικά μέτρα για τους ανεβολίαστους.
Για να εφαρμοσθεί το μέτρο σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και της συνέλευσης των επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μυκστάιν ανακοίνωσε επιπλέον σήμερα ότι έδωσε εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.
Σχεδόν το 64% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ποσοστό μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 67%.
Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε το επίπεδο του εμβολιασμού στην χώρα του «επονείδιστα χαμηλό».
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 11.640 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν καταλήξει στην χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων.
Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους στη Γερμανία
Πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε».
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μεταξύ άλλων την επαναφορά από αύριο των δωρεάν διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό, τα οποία είχαν καταργηθεί στις 11 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν έως τότε να έχουν εμβολιαστεί.
Η ραγδαία αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων με την ταυτόχρονη μείωση των διενεργούμενων τεστ και την διεύρυνση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, κατέστησε αναγκαία την αναθεώρηση του μέτρου. «Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κάθε δύο εβδομάδες θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων», τόνισε ο κ.Σπαν και ανέφερε ότι δεν αρκεί πλέον να επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις και για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Πρέπει να εφαρμοστεί ευρύτερα ο κανόνας των 2G, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», πρόσθεσε.
Ο κ. Βίλερ από την πλευρά του παρουσίασε χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε «βαθύ κόκκινο» και επέστησε την προσοχή στην κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν, όπως είπε, λιγότερες διαθέσιμες κλίνες από ποτέ. «Περιορίστε τις επαφές σας», κάλεσε τους πολίτες ο κ. Βίλερ και σημείωσε ότι ενδεχομένως τα μπαρ και τα κλαμπ να πρέπει και πάλι να κλείσουν και να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις.
Από την Κυριακή, η Αυστρία περιλαμβάνεται εκ νέου στη λίστα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και ενόψει της χειμερινής τουριστικής περιόδου. Στην πράξη, η κατάταξη σημαίνει ότι όποιος έρχεται από την Αυστρία στη Γερμανία και δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να μείνει σε προληπτική καραντίνα.
Μέτρα και στη Νορβηγία
Η Νορβηγία θα εισαγάγει ξανά περιορισμούς κατά της COVID-19 σε εθνικό επίπεδο λόγω της ισχυρής αναζωπύρωσης της επιδημίας, επιτρέποντας κυρίως στους δήμους να χρησιμοποιούν το υγειονομικό πάσο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, θα προτείνει επίσης μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, αποκλείοντας ωστόσο lockdown ή αυστηρά μέτρα.
«Η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει την εξάπλωση» του νέου κορονοϊού, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Ωστόσο δεν μιλάμε για καραντίνες ή μέτρα τόσο αυστηρά όπως αυτά που είδαμε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σε όλους όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω θα προταθεί μια τρίτη δόση το ερχόμενο έτος».
Οι ανεμβολίαστοι άνω των 18 ετών που θα έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ από τις 16 Νοεμβρίου, διευκρίνισε επίσης η νορβηγική κυβέρνηση.
Το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί θα υποχρεούται να υποβάλλεται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φοράει μάσκα. Επίσης επανέρχεται η σύσταση για παραμονή στο σπίτι στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο έκαναν ξανά την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία, ενώ ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού πλησιάζει αυτήν την περίοδο τα 1.500 στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξάνεται και αυτός ξανά, αν και παραμένει χαμηλός, περίπου στους τέσσερις ημερησίως αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
* Ρεπορτάζ της Μαριάννας Κουτέλα στο iEidiseis.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ