Έντονη ανησυχία διακατέχει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου από το κύμα αποδοκιμασίας και απόρριψης που πυροδότησαν τα ημίμετρα για τη διαχείριση των συνεπειών της ακρίβειας. Στους κόλπους της κυβέρνησης δεν υπήρχαν προσδοκίες για θετική υποδοχή του πλαισίου που περιέγραψε ο Κ. Μητσοτάκης -ότι δεν είναι προσωρινά ευχάριστος παραδέχτηκε προχθές ο πρωθυπουργός-, ωστόσο δεν ανέμεναν αυτόν τον βαθμό οξύτητας των αντιδράσεων από φορείς της αγοράς, αγρότες, συνταξιούχους και χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα. Παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. δεν προτίθεται να αλλάξει ρότα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες ξέρουν πού μπορούν να οδηγήσουν άφρονες δημοσιονομικές πολιτικές.
Σε αυτό το φόντο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμμένουν στην άρνηση να υιοθετήσουν τα καθολικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Απορρίπτουν δε και τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, παρά τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε μάλιστα ότι αν μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, θα προκληθεί μπλακ άουτ. Δεν δέχεται επίσης ότι υπάρχει κερδοσκοπία και δήλωσε ότι δεν είναι το πρωτεύον να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ακόμα και στις τάξεις των βουλευτών εντείνεται το αίτημα για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φρενάρουν την αισχροκέρδεια. Κοινοβουλευτικά στελέχη διερωτώνται γιατί δεν ενεργοποιούνται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αντιμετώπιση των καρτέλ.
Δεν κρύβουν, επιπλέον, την αγωνία τους για το κλίμα που θα εισπράξουν από τους πολίτες -και αυτό το σαββατοκύριακο- στις εκλογικές τους περιφέρειες. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος εκτιμά στην ΑΥΓΗ ότι πλέον «μόνο μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να εξομαλύνει το κλίμα». Οι χθεσινές δηλώσεις, εντούτοις, του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη περί ανάγκης να στηριχθούν οι εργαζόμενοι αλλά και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις προκάλεσαν περαιτέρω πτώση του ηθικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην κυβέρνηση αποδίδουν στις ευρωπαϊκές συστάσεις για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας την ατολμία-απροθυμία για λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης.
Μετακύλιση ευθυνών στην Ε.Ε.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια. Στο εσωτερικό του κόμματος όμως εντείνονται οι γκρίνιες για τον τρόπο αξιοποίησης των δημοσιονομικών περιθωρίων. Γαλάζια στελέχη εστιάζουν στη «λάθος διάρθρωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ» και την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για περιουσίες έως 800.000 ευρώ. Η χθεσινή δήλωση του Γιάννη Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, δεν λειτούργησε καθησυχαστικά στο γαλάζιο στρατόπεδο. Από τη στιγμή μάλιστα που σε παράλληλο χρόνο ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας επισήμανε ότι «οι λογαριασμοί ενέργειας το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ασήκωτοι, αλλά θα είναι φουσκωμένοι».
Υποχωρεί το σενάριο για κάλπες σύντομα
Σε αυτό τον ζοφερό φόντο, έχουν υποχωρήσει τα σενάρια περί εκλογών στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Στις τάξεις της κυβέρνησης επικαλούνται τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και επισημαίνουν ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό στόχαστρο ως ειδική περίπτωση λόγω τους υψηλού χρέους. Ως γνωστόν, το Μαξίμου επενδύει σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την άμβλυνση των συνεπειών των ανατιμήσεων. Η γερμανική και ολλανδική άρνηση στην έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ψαλιδίζει όμως τις σχετικές προσδοκίες.
Τα σήματα που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες στο Μαξίμου δείχνουν ότι η Ε.Ε. θα αποτιμήσει το κόστος του πολέμου τον Μάιο, ενώ η απόφαση για τη χρονική επέκταση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας θα ληφθεί τον ίδιο μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως λένε οι γαλάζιοι αξιωματούχοι, η κυβέρνηση θα έχει τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο δεμένα τα χέρια, αδυνατώντας να γεμίσει ένα, έστω μικρό, καλάθι παροχών. Ήδη, κάποιοι εξ αυτών πριμοδοτούν το σενάριο για κάλπες τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα μιας σχετικά καλής τουριστικής περιόδου.
*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”