Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρατηρητής στις ανατιμήσεις και στην ακρίβεια της αγοράς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οπως με τον καύσωνα, για τον οποίο, ενώ έχει έγκαιρα προβλεφθεί από τους επιστήμονες δριμύς και επικίνδυνος, η κυβέρνηση περιορίζεται σε συστάσεις και οδηγούς επιβίωσης προς το κοινό, έτσι και με τον καύσωνα των ανατιμήσεων οι συναρμόδιοι υπουργοί απλώς τον παρατηρούν.

Για να είμαστε ακριβείς, ούτε καν αυτό κάνουν. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαθέτει κάποιο αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των τιμών σε όλο το φάσμα της αγοράς, εκτός από μια ηλεκτρονική εφαρμογή (https://e-katanalotis.gov.gr/) στην οποία απλώς γίνεται σύγκριση τιμών ανά προϊόν σε μεγάλες αλυσίδες, κατά δήλωση των τελευταίων.

Δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο από τις ιδιωτικές μηχανές αναζήτησης τιμών, ούτε καν από τους καταλόγους των προσφορών που εκδίδουν και διαφημίζουν καταιγιστικά οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Αν παίρναμε τοις μετρητοίς τις υποσχέσεις τους, θα έπρεπε να πιστέψουμε πως ζούμε στον παράδεισο της φτήνιας.

Αλλά, όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία, αυτή η φτήνια τρώει τον παρά. Γιατί στην πραγματική οικονομία κανένας καταναλωτής, κανένα νοικοκυριό δεν φτιάχνει το καλάθι της καθημερινής κατανάλωσης κυνηγώντας το φτηνότερο προϊόν από το ένα κατάστημα στο άλλο, από το σούπερ μάρκετ στο μανάβικο και από το μπακάλικο στη λαϊκή.

Στην πραγματική αγορά, οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά που γεμίζουν τα ψυγεία και τα ντουλάπια κάθε σπιτικού, που είναι ένα μικρό υποσύνολο του τιμάριθμου και του πληθωρισμού, βρίσκονται σε αληθινή απογείωση. Τα φρούτα, το πιο χαρακτηριστικό και ευλογημένο αγαθό του καλοκαιριού, για τα φτωχότερα νοικοκυριά γίνονται είδος πολυτελείας. Με ανατίμηση 20% σε έναν μήνα αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι κυριολεξία.

Οι αιτίες της ακρίβειας είναι πολλές. Ενα μέρος της τροφοδοτείται από την κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών, ένα άλλο από το παιχνίδι που παίζουν χώρες και αγορές με τις τιμές των καυσίμων. Φυσικά, υπάρχουν και η εγχώρια κερδοσκοπία και οι αναποδιές του καιρού που κατέστρεψαν παραγωγές και έβαλαν τις τιμές στη σκληρή ζυγαριά της μικρής προσφοράς και της μεγάλης ζήτησης.

Ωστόσο, όσο σημαντική κι αν είναι η ερμηνεία της ακρίβειας, δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να την αντιμετωπίσει. Να προστατεύσει το εισόδημα των νοικοκυριών από την επίθεση ανατιμήσεων. Αλλά μια κυβέρνηση που εναποθέτει τα πάντα στο «αόρατο χέρι της αγοράς», όπως η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση