Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ύστερα από τις ενστάσεις της Κομισιόν πως οι προωθούμενες αλλαγές με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Euractiv: «Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για το νομοσχέδιο σε αυτό το στάδιο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων μετά του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης και σταθερότητας το 2018».  

Πηγή της Κομισιόν, μιλώντας και πάλι στο Euractiv, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν ήταν ενθουσιασμένοι» με το σχέδιο της κυβέρνησης. «Ήταν απλώς ένα νομοσχέδιο και αν καταλάβαμε σωστά, προς το παρόν, έχει τεθεί εκτός συζήτησης», σημείωσε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα ακριβή στοιχεία για τη δημοσιονομική επίπτωση. Πάντως εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν πως η τρύπα στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών θα μπορούσε να φτάσει και τα 70 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες. 

Συμπλήρωσε δε πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ήταν μέρος των μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης. Σημειώνεται πως η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά εάν μια μεταρρύθμιση έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, τότε μπορεί να παρέμβει εκδίδοντας μια σαφή προειδοποίηση. 

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου παραπέμπεται για τον Σεπτέμβρη, διαψεύδοντας πως υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση