Η Ελλάδα στο «βαθύ κόκκινο» για την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ανάλυση του Guardian παρουσιάζει την πολιτική προσέγγιση της Ευρώπης στην πανδημία του κορονοϊού, αναφορικά με τις παραβιάσεις των ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020.

Πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Varieties of Democracy η Ελλάδα έχει το 11ο υψηλότερο σκορ παραβάσεων ανάμεσα σε 144 χώρες, ενώ μάλιστα εμφανίζεται στο γράφημα του Guardian, με σκούρο κόκκινο χρώμα.

Σημαντικότερες παραβάσεις με πολύ υψηλό σκορ (“major violations”):

– Παραβίαση αδιαπραγμάτευτων δικαιωμάτων.

– Περιορισμός στην ελευθερία του τύπου.

Δείτε το γράφημα του Guardian: 

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πιο πιθανό να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρηση και μεροληπτικά μέτρα, με τη συνηθέστερη παραβίαση να είναι οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης .

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβιάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο πλαίσιο ενός ειδικού καθεστώτος που εφαρμόζεται σε κηρυγμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εισέλθει.

Τι αφορούν τα στοιχεία 

Ο δείκτης φιλελεύθερης δημοκρατίας, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο V-Dem, αξιολογεί τον βαθμό δημοκρατίας και την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών σε μια συγκεκριμένη χώρα, με βαθμολογία από 0 έως 1. Μετρά την ποιότητα των εκλογών, τα δικαιώματα ψήφου, την ελευθερία της έκφρασης και τα μέσα ενημέρωσης, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, οι περιορισμοί στην εκτελεστική εξουσία και το κράτος δικαίου. Αποτελούμενο από πολλούς δευτερεύοντες δείκτες, στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας μιας χώρας.

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης, οι «ικεσίες» στους τραπεζίτες και οι αποκλίσεις με Σταϊκούρα

Η ήδη «βαριά» για το Μέγαρο Μαξίμου θεματολογία της...

Η ΛΑΡΚΟ και ο άφαντος διαγωνισμός

'Αλυτο παραμένει το μυστήριο του ενός εκ των δύο...

Πολύκροτες υποθέσεις και δολοφονίες στα… αζήτητα

«Η ταινία που ακολουθεί αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα,...

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Παραμένει ο “Ελέφαντας στο Δωμάτιο”

Το Σκάνδαλο των Υποκλοπών παραμένει, παραμένει και ο «Ο...
Διαφήμιση