Ημίμετρα από την κυβέρνηση για την αγορά – Έρχεται κύμα λουκέτων και χαμένων θέσεων εργασίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δεν είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες με βάση όσα αναφέρουν φορείς της αγοράς. Μάλιστα επαναφέρουν μια σειρά από προτάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν «κόφτες» και ουσιαστικά αφήνουν πολλούς κλάδους είτε «εκτός νυμφώνος», είτε με μικρές ενισχύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι με επίδομα 320 ευρώ (για 18 ημέρες) θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις (τουρισμός, τροφοδοσίες κτλ) που μπαίνουν στην «περίμετρο προστασίας» από τις 14/1 με την αναστολή εργασίας.

Ουσιαστικά στους κλάδους που ενισχύονται υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και διαβαθμίσεις σε ποσοστά επί του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και της περιόδου αποζημίωσης σε σχέση με την ένταξη στο μέτρο των αναστολών. Ειδικότερα προκρίθηκε επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Αναλυτικά το όλο πλαίσιο, αφορά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και δεν επεκτείνεται όπως ζητούσαν φορείς και σε άλλους κλάδους με μια διευρυμένη λογική στήριξης. Είναι μια επέκταση του υφιστάμενου πακέτου με κάποιες στοχευμένες πρόσθετες παρεμβάσεις, κυρίως με παρατάσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άνοιγμα της βεντάλιας για τις άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης στη «φαρέτρα» είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδοτήσεις τα οποία όμως καθυστερούν στην υλοποίηση.

Η αγορά

Έτσι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι η στήριξη που ανακοινώθηκε «δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει το επιχειρείν τον σκόπελο που βρίσκεται μπροστά του», και υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ο Ιανουάριος ο δύσκολος μήνας για το επιχειρείν. Έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα που μας έφερε πολύ πίσω».

Αναλυτικά τόνισε:

«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μία έχει σχέση με την άσκηση οικονομικής πολιτικής και η δεύτερη με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας

Από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει βέβαια η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σημαντική –όπως τη χαρακτήρισε- αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1ηΜαϊου. Πάγια θέση της επιμελητηριακής κοινότητας είναι ότι κάθε παρέμβαση που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών είναι προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε ότι ένα μέρος του θα διατεθεί στην αγορά μέσω της κατανάλωσης. Βέβαια για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και να δούμε κατά πόσο αυτή η αύξηση του κατώτατου δεν θα φέρει το επιχειρείνσε πιο δύσκολη θέση, θα πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας, οφείλω να πω ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο. Σε λίγο κλείνουμε δύο χρόνια από την στιγμή που ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας. Και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Οι επιχειρήσεις της χώρας –κυρίως οι μικρομεσαίες- έχουν πληγεί βάναυσα ενώ σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας μας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο Ιανουάριος ο δύσκολος μήνας για το επιχειρείν. Έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα που μας έφερε πολύ πίσω. Θέση της ΚΕΕΕ είναι ότι με αυτά τα μέτρα όντως δίνεται μία στήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όμως δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει το επιχειρείν τον σκόπελο που βρίσκεται μπροστά του» ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και επανέφερε μια σειρά από προτάσεις:

Προτάσεις

«Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει απαλλαγή ή μία σημαντική επιδότηση ενοικίου για τον κλάδο της εστίασης, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κόστος. Ή η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες και ένα σωρό άλλα μέτρα που θα ενίσχυαν τις επιχειρήσεις στη μάχη της επιβίωσης που δίνουν όλο αυτό το διάστημα.

Μην ξεχνάμε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα των ανατιμήσεων, το οποίο θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετούς μήνες, ίσως και για όλο το 2022. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων, αναγκαίων για το καλάθι της νοικοκυράς. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα του ενεργειακού κόστους, επιδοτώντας κατά 75% το ποσοστό της αύξησης, γιατί με όσα ισχύουν σήμερα οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις ήδη «φορτωμένες» υποχρεώσεις τους. Και βέβαια να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης μας για αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Γιατί όσο είναι σε λειτουργία θα μπορούν να ενισχύουν τα κρατικά έσοδα. Αν όμως υποχρεωθούν να κλείσουν, τότε χάνονται και αυτά τα λίγα που θα έδιναν κάθε μήνα.

Είναι προς το συμφέρον όλων μας, της κυβέρνησης, της κοινωνίας, της οικονομίας, να παραμείνουν ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Κάτι που μετα σημερινά δεδομένα φαντάζει δύσκολο» κατέληξε ο κ Χατζηθεοδοσίου.

ΠΟΕΣΕ: Ημίμετρα τα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση

Έντονη κριτική ασκεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Ο Κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων μετρά λουκέτα και αναστολές λειτουργίας των επιχειρήσεων του, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα βραχυχρόνιας διάρκειας -έως το τέλος Ιανουαρίου- λες και η πανδημία και τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, φτάνουν στο τέλος τους.

Στα “νέα μέτρα” μάλιστα εντάσσει ακόμα και παρεμβάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάζοντας τα ως καινούργια όπως το “Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση καθυστερεί αφήνοντας ολομόναχες τις επιχειρήσεις της Εστίασης, ξεχνώντας τις υποσχέσεις της ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος την κρίση που έφερε η πανδημία.

Ως ΠΟΕΣΕ θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κάθε άλλο παρά γενναιόδωρα είναι και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κατάσταση προχωρώντας σε παρεμβάσεις, που ο χρονικός τους ορίζοντας θα είναι αυτός που απαιτείται, για να ανακόψει το κύμα των λουκέτων που έρχεται και τις χαμένες θέσεις εργασίας που θα φέρει, σε έναν κλάδο που αποτελεί από τους μεγαλύτερους εργοδότες της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Δεν ζητάμε διακριτική μεταχείριση. Την επιβίωση των επιχειρήσεων μας και των εργαζόμενων σ’ αυτές απαιτούμε από την Κυβέρνηση, γιατί ο κλάδος της εστίασης ήταν και παραμένει εκείνος που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα στην πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αντοχές όλων μας δυστυχώς έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό και τα ημίμετρα της κυβέρνησης μόνο λύσεις δεν δίνουν» ανέφερε η ΠΟΕΣΕ.

Κίνηση στην αγορά

Στο μεταξύ τα μηνύματα από την αγορά σε σχέση με τους τζίρους δεν είναι ενθαρρυντικά, με βάση και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου 2021. Το ίδιο «μαύρες» είναι και οι προβλέψεις για τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην εισαγωγή της έρευνας, η διάρκεια της πανδημίας Covid-19 αλλά και οι πρόσφατα εξαιρετικά ισχυρές ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας, ήρθαν να προσθέσουν νέα εμπόδια σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου παραδοσιακά πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Επομένως, η αποκατάσταση της κανονικότητας θα αναβάλλεται για όσο διάστημα η πανδημία του Covid-19 θα παραμένει επικίνδυνη και θα διατηρούνται οι περιορισμοί.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι απώλειες των επιχειρήσεων του 2020 και του 2021 έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ενεργητικό κάθε επιχείρησης, εξέλιξη που σημαίνει πως ο επιχειρηματικός κόσμος θα χρειαστεί χρόνο όχι μόνο μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά ακόμα και μετά από αυτή.

Για την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα καταστήματα πέρυσι λειτούργησαν υπό περιορισμούς (λειτουργία με click away από τις 13/12 έως την 31/12), ενώ μετά την Πρωτοχρονιά ανεστάλη ουσιαστικά η λειτουργία των φυσικών καταστημάτων μέχρι τις 18/01. Αλλά και εφέτος οι επισκέψεις στα καταστήματα έγιναν κατόπιν επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού (εμβολιασμού/ νόσησης/ rapid test), πρακτική που επιβάρυνε τις επιχειρήσεις και δεν λειτούργησε ευνοϊκά για το καταναλωτικό κοινό

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση με την περυσινή περίοδο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ακριβώς τις ισχυρές πιέσεις που είχε δεχθεί η αγορά (φαινόμενο base effect).

Πιο αναλυτικά, στη βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε σχέση με το βαθμό ικανοποίησης από τον Χριστουγεννιάτικό τζίρο, το 43% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο 2021 ήταν μέτρια. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Μόνο μία στις επτά επιχειρήσεις εμφανίζεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο.

Επίσης το κλίμα στην αγορά παραμένει αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις, καθώς οι πρώτες ημέρες της φετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου κινούνται ήδη υποτονικά. Ειδικότερα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες προβλέπουν ότι ο τζίρος τους κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι θα κινηθεί ανοδικά.

Ο ΣΕΛΠΕ

Πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 20% σημειώθηκε το 2021 ως προς το 2019 στο σύνολο των προϊόντων υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιιανικής Πώλησης Ελλάδας ) Κωνσταντίνος Μακρής μιλώντας στην «Οικονομία στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά.

Ο κ. Μακρής παρουσιάζοντας την ακτινογραφία της αγοράς την περασμένη χρονιά τόνισε πως η εκτίναξη του κόστους σε συνδυασμό με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη και τη λάθος διοχέτευση-όπως υποστήριξε- των κυβερνητικών ενισχύσεων της περιόδου της πανδημίας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των εργοδοτών του χώρου που εκπροσωπεί ως προς το ενδεχόμενο μισθολογικών αυξήσεων απάντησε πως οποιαδήποτε αύξηση κόστους μετακυλίεται στις τιμές.

*Ρεπορτάζ του Γιώργου Αλεξάκη στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επίθεση από Ισραήλ – ΗΠΑ – Τουρκία στην Συρία για την προστασία των συμφερόντων τους

Βομβαρδιστικές επιδρομές έπληξαν τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Συρία, καθώς οι...

ΣΥΡΙΖΑ – Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ γύρισε σελίδα, διαμηνύει με απόφασή της...

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: «Η τραγωδία στη Μέση Ανατολή τώρα αρχίζει» (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του δημοσιογράφου-συγγραφέα στον Πάρι Καρβουνόπουλο - «Η τραγωδία...

Πάρτι κάνουν τα σούπερ μάρκετ με τα κέρδη τους – Τα νοικοκυριά βυθίζονται στη φτώχεια

Τα ρεκόρ ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που έχουν...
Διαφήμιση