Εργαζόμενοι – Στο έλεος της «Oμικρον» και των εργοδοτών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από τη μια η εκρηκτική μεταδοτικότητα της  Όμικρον και από την άλλη οι πιέσεις του εργοδότη και του προϊστάμενου. Μεταξύ σφύρας και άκμονος πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι στο εμπόριο (ένδυση – υπόδηση, αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών) καλούνται από αύριο, Δευτέρα, πρώτη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων, να παίξουν κυριολεκτικά “ρώσικη ρουλέτα” με την Covid και την απίστευτη μεταδοτικότητα της  Όμικρον.

“Ολα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν προσλάβει με προσωρινές συμβάσεις ‘έξτρα προσωπικό’ για να αντεπεξέλθουν στο εορταστικό ωράριο αλλά και στην αυξημένη κίνηση της περιόδου των εκπτώσεων. Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι ‘κρυφές’ εκπτώσεις δουλεύουμε κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Κατεβαίνουμε σε υπόγεια, σε αποθήκες που δεν κλιματίζονται” μας λέει η Μελίνη, εργαζόμενη στο Αthens Mall στο Μαρούσι.

Μετράμε απουσίες, μαθαίνουμε για κρούσματα

“Οι περιπτώσεις συναδέλφων που παρουσίασαν συμπτώματα και επιβεβαιώθηκαν μέσω rapid φτάνουν στο 15% από το σύνολο του προσωπικού… Κάθε απουσία αυτές τις μέρες μεταφράζεται άμεσα σε κρούσμα”…

Χιλιάδες συναδελφοί της στις εμπορικές αλυσίδες του λιανεμπορίου, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακόμα και στα μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο και την περιφέρεια, ζουν μέσα στον φόβο και στην ανασφάλεια.

“Πώς επιστρέφεις σπίτι κάθε βράδυ, μετά από οκτώ ή δέκα ώρες δουλειάς, μια ώρα σαρδελοποιημένος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχοντας ηλικιωμένους γονείς ή συγγενικά και φιλικά πρόσωπα με αυτοάνοσο;”

Θα ξεφύγει η κατάσταση

Η κατάσταση ήδη έχει αρχίσει να ξεφεύγει… Διπλο- και τριπλοεμβολιασμένοι, κολλάμε πλέον όλοι, μας λέει ο Ηλίας Γιαννουσάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Mediamarkt, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχει σωματείο εργαζομένων υπάρχει τουλάχιστον στοιχειώδης έλεγχος για την προστασία των εργαζομένων, όσον αφορά όχι μόνο τα μέτρα προστασίας αλλά και τα δικαιώματά τους για τις άδειες ασθένειας.

“Γνωρίζω ωστόσο περιστατικά σε άλλες αλυσίδες που η αυθαιρεσία των εργοδοτών έχει ξεφύγει από κάθε όριο… Δες την ανακοίνωση των εργαζομένων στα Public. Η δημοσιοποίησή της, κυρίως στα social media, μας κινητοποίησε όλους. Το γνωστό ‘πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά’ δεν ήταν απλά μια υπερβολική ή μια κακιά στιγμή ενός προϊσταμένου, αλλά η συνήθης εργοδοτική πρακτική που ενοχοποιεί την απουσία των εργαζομένων για λόγους υγείας, ακόμα και τις αναρρωτικές άδειες”.

Αλαλούμ με τεστ Covid και άδειες

Αυξημένο ωράριο για αναπλήρωση αναρρωτικής. Τι συμβαίνει αν ένας εργαζόμενος βρεθεί με θετικό rapid test;

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δώσει πέντε ημέρες αναρρωτική άδεια, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να το δεχτεί το ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ), καθώς «το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού» απαντούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη, ο εργαζόμενος με θετικό rapid θα λάβει την πενθήμερη άδεια, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να εργαστεί με τηλεργασία αν είναι υπάλληλος γραφείου.

Στην περίπτωση που είναι υπάλληλος π.χ. σε εμπορικό κατάστημα, είναι υποχρεωμένος από τον τελευταίο εργασιακό νόμο να επιστρέψει το 50% του χρόνου που συνολικά απουσίασε (δηλαδή τις 20 από τις συνολικά 40 ώρες της πενθήμερης απουσίας) δουλεύοντας μία ώρα την ημέρα μετά το οκτάωρο.

Για να επιστρέψει αυτές τις ώρες θα πρέπει να δουλεύει με αυξημένο ωράριο κατά την επιστροφή του σχεδόν ένα μήνα! Δηλαδή να εργάζεται εννέα ώρες την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες…

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τους εργοδότες όταν απαιτούν την άμεση επιστροφή στην εργασία, παρά την ενημέρωση του εργαζόμενου για συμπτώματα, αλλά και τις πιέσεις στους εργαζόμενους που νοσούν να πάρουν μέρος της κανονικής τους άδειας.

* Του Ανδρέα Πετρόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αλ. Τσίπρας: Ανεπάρκεια και διαφθορά τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης ΝΔ (βίντεο)

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, όπου...

Ν. Παπαθανάσης: Ο «μπαταχτσής» και «πονηρός» υπουργός που χρωστάει 1,8 εκατ. €

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της...

Ρ. Δούρου: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ανάταξη της μικρομεσαίας επιχείρησης

Τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο και...

Πρόεδρος ΡΑΣ: «Είχαμε προειδοποιήσει, όλοι γνώριζαν» την κατάσταση στα τρένα (βίντεο)

Αποκαλύψεις – βόμβα από την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής...
Διαφήμιση