Επικίνδυνη πόρτα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Φώτης Κουβέλης – Με τροπολογία (νόμος πλέον με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.) που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου για τους ποινικούς κώδικες, δίνεται η δυνατότητα να αποσπώνται εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τροποποίηση διάταξης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία η απόσπαση δικαστών είναι επιτρεπτή μόνον στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιτρεπτή η απόσπασή τους για να παρέχουν τη γνώση τους στη διαμόρφωση του νομοθετικού έργου. Κατανοητή και αναγκαία η συμμετοχή τους σε αυτό το έργο.

Σε ποιο έργο όμως θα συντελούν αποσπώμενοι στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί; Σε ποια διαδικασία νομοθετικού έργου θα συμμετέχουν; Ο υπουργός Δικαιοσύνης «δικαιολογεί» αυτές τις αποσπάσεις με την επίκληση της αρμοδιότητας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν παράγει νομοθετικό έργο η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το ερώτημα αυτονόητο: Ποιο έργο θα παράγουν εκεί, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι δικαστικοί λειτουργοί;

Δεν είναι μόνον «καινοφανής και αδιανόητη» η διάταξη, όπως ορθά επισημαίνει η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι πρωτίστως απαράδεκτη διότι εμπλέκει, στη μείζονα αξιολόγησή της, λειτουργούς της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, στην οποία ανήκει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Επικίνδυνη πόρτα ανοίγεται. Επικίνδυνη και για τη δημοκρατική διάκριση των εξουσιών.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση