Επικίνδυνη πόρτα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Φώτης Κουβέλης – Με τροπολογία (νόμος πλέον με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.) που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου για τους ποινικούς κώδικες, δίνεται η δυνατότητα να αποσπώνται εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τροποποίηση διάταξης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία η απόσπαση δικαστών είναι επιτρεπτή μόνον στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιτρεπτή η απόσπασή τους για να παρέχουν τη γνώση τους στη διαμόρφωση του νομοθετικού έργου. Κατανοητή και αναγκαία η συμμετοχή τους σε αυτό το έργο.

Σε ποιο έργο όμως θα συντελούν αποσπώμενοι στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί; Σε ποια διαδικασία νομοθετικού έργου θα συμμετέχουν; Ο υπουργός Δικαιοσύνης «δικαιολογεί» αυτές τις αποσπάσεις με την επίκληση της αρμοδιότητας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν παράγει νομοθετικό έργο η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το ερώτημα αυτονόητο: Ποιο έργο θα παράγουν εκεί, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι δικαστικοί λειτουργοί;

Δεν είναι μόνον «καινοφανής και αδιανόητη» η διάταξη, όπως ορθά επισημαίνει η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι πρωτίστως απαράδεκτη διότι εμπλέκει, στη μείζονα αξιολόγησή της, λειτουργούς της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, στην οποία ανήκει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Επικίνδυνη πόρτα ανοίγεται. Επικίνδυνη και για τη δημοκρατική διάκριση των εξουσιών.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πηγαίνουν προς εκλογές έχοντας νομιμοποιήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποίησε σήμερα το...

Στην επιτροπή LIBE η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Το χθεσινό χειροκρότημα που έκλεισε τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό...

Πρόταση δυσπιστίας: Η Δημοκρατία στο απόσπασμα με… επιστολική ψήφο

Ενώ είχαν προβεί σε ξεκάθαρες δηλώσεις για το ενδεχόμενο...
Διαφήμιση