Επικίνδυνη πόρτα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Φώτης Κουβέλης – Με τροπολογία (νόμος πλέον με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.) που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου για τους ποινικούς κώδικες, δίνεται η δυνατότητα να αποσπώνται εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τροποποίηση διάταξης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία η απόσπαση δικαστών είναι επιτρεπτή μόνον στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιτρεπτή η απόσπασή τους για να παρέχουν τη γνώση τους στη διαμόρφωση του νομοθετικού έργου. Κατανοητή και αναγκαία η συμμετοχή τους σε αυτό το έργο.

Σε ποιο έργο όμως θα συντελούν αποσπώμενοι στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί; Σε ποια διαδικασία νομοθετικού έργου θα συμμετέχουν; Ο υπουργός Δικαιοσύνης «δικαιολογεί» αυτές τις αποσπάσεις με την επίκληση της αρμοδιότητας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν παράγει νομοθετικό έργο η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το ερώτημα αυτονόητο: Ποιο έργο θα παράγουν εκεί, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι δικαστικοί λειτουργοί;

Δεν είναι μόνον «καινοφανής και αδιανόητη» η διάταξη, όπως ορθά επισημαίνει η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι πρωτίστως απαράδεκτη διότι εμπλέκει, στη μείζονα αξιολόγησή της, λειτουργούς της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, στην οποία ανήκει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Επικίνδυνη πόρτα ανοίγεται. Επικίνδυνη και για τη δημοκρατική διάκριση των εξουσιών.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τη χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Στην Λάρισα περιόδευσε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –...

“Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” / Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα fake news για την Αθηνά Λινού

Προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση που έχει φουντώσει μετά...

«Στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες»…

*Γράφει ο Θύμιος Γεωργόπουλος - Εσχάτως -μετά την κάλπη...

Σαν τραπουλόχαρτο καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας!

*Του Σπύρου Κυριάκη - Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν...
Διαφήμιση