Ελληνογαλλική συμφωνία: “Πέρασε” με 191 ψήφους από Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 η συζήτηση και ψήφιση της συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που δεσμεύει τη χώρα σε δαπάνη 10 δισ. ευρώ για την αγορά υποβρυχίων Belharra από τη Γαλλία, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλθούν Έλληνες στρατιώτες στην… υποσαχάρια Αφρική. 

Η συμφωνία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά.  Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Αδάμου. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Οι δυο προϋποθέσεις που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή για να ψηφίσει τη συμφωνία αποδιοργάνωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τελικά παραδέχθηκε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις όπως έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να προστεθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην πρωτολογία του «δεν θα δώσουμε συναίνεση σε μια ανισοβαρή συμφωνία», ενώ στη δευτερολογία του επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όχι μόνο θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία, αλλά και θα την αλλάξει όσον αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε αποστολές στο Σαχέλ, αξιοποιώντας το άρθρο 31.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κάνει το άσπρο – μαύρο υποστηρίζοντας ότι στον όρο «επικράτεια» περιλαμβάνεται η θάλασσα και ο αέρας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι σε καμιά αμυντική συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται όρος για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Άποψη που δεν συμμερίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv αφού από την απάντησή του προέκυψε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει απειλές και προκλήσεις στην ελληνική ΑΟΖ στις περιοχές που αυτή έχει ήδη χωροθετηθεί ή θα χωροθετηθεί στο μέλλον, ειδικά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου σημειώνονται και οι πυκνότερες στρατιωτικές και διπλωματικές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά στον όρο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπάρχει πρόβλεψη για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί η συμφωνία να προβλέπει ότι εμείς μπορούμε να ζητάμε τη συνδρομή των Γάλλων και εμείς να αρνούμαστε να τους συνδράμουμε.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση