Δ. Παπαδημούλης: Να πείσουμε τους δύσπιστους και επιφυλακτικούς με εκστρατεία πειθούς (Βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ομιλητής στο συνέδριο με τίτλο “The future of healthcare in Greece” που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στην θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο “Preparing the World for Future Pandemics – The Rome G20 Declaration / 74th World Health Assembly”, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Με την επιστήμη και τον ορθό λόγο απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας και την ρητορική των fake news της ακροδεξιάς – Με μια εκστρατεία πειθούς να πείσουμε τους πολίτες που είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί, μακριά από γεωπολιτικά παιχνίδια ισχύος και προπαγάνδας.

Η πανδημία έδειξε ότι σημαντικά τμήματα των κοινωνιών μας είναι ευάλωτα και επιρρεπή σε «θεωρίες συνωμοσίας» που φουντώνουν αντιεμβολιαστικά κινήματα, με την κατάχρηση της διασποράς fake news και με την αρνητική συμβολή και στάση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και πολιτικών ηγετών όπως ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο. Αυτά τροφοδοτήθηκαν και από γεωπολιτικά παιχνίδια ισχύος και προπαγάνδας μεταξύ διαφορετικών παραγωγών εμβολίων. Απέναντι σε όλα αυτά, είμαστε με την επιστήμη και τον ορθό λόγο. Έχουμε ανάγκη από μια εκστρατεία πειθούς για να πείσουμε τους πολίτες που είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές τις εντελώς καινούριες καταστάσεις που βιώνουμε.

Ο κορονοϊός μας υποχρεώνει να δούμε τις πανδημίες με εντελώς διαφορετικό μάτι, ως παγκόσμιες προκλήσεις

Εάν δεν θωρακιστεί όλος ο πλανήτης, δεν υπάρχει τρόπος οι ισχυρότεροι και οι πλουσιότεροι να θωρακιστούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επανειλημμένα δηλώσει πως κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι ασφαλείς.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη έμπρακτη αλληλεγγύη και ενίσχυση  των δημοσίων συστημάτων υγείας σε κάθε χώρα, θεσμικές και πολιτικές αλλαγές για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας.

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και επιταχυντής για αλλαγές στις πολιτικές και τη δομή της ΕΕ

Η σφοδρότητα και η διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε εκ των πραγμάτων ως καταλύτης για αλλαγές. Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος και παγκόσμιες προκλήσεις. Διότι, η πανδημία χτύπησε όλο τον πλανήτη χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Η πανδημία του κορονοϊού όπως και πιθανές επόμενες σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λογική του “business as usual” – Απογοητευτική η αντίδραση των κρατών μελών της ΕΕ στην αρχή της πανδημίας

Δεν γίνεται η ΕΕ και ο πλανήτης να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα θέματα με τον τρόπο που τα αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος, με μια λογική “business as usual”. Αυτό έχει τεθεί επί τάπητος από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Όχι μόνο για την πανδημία του κορονοϊου, αλλά και για άλλες που πιθανόν να έρθουν στο μέλλον σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Στην αρχή της πανδημίας, η αντίδραση των κρατών μελών της ΕΕ ήταν απογοητευτική,  με φαινόμενα δέσμευσης υγειονομικού υλικού σε λιμάνια και αεροδρόμια που πήγαιναν για αλλού, αλλά κατάσχονταν με διάφορα προσχήματα από τις εθνικές αρχές του κράτους μέλους απ’ όπου περνούσαν.

Έχοντας 27 διαφορετικά συστήματα υγείας και 27 διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας

Έχουμε μια κρίση που λειτουργεί ως επιταχυντής για την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκός αλλά και παγκόσμιος συντονισμός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής προσπάθειας, ζητώντας μεταξύ άλλων να μπουν πιο γρήγορα τα θεμέλια για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας. Αν και κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγές στις συνθήκες, νομίζω πως η ζωή επιβάλλει να ανοίξει ο δρόμος για αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό συντονισμό με ορίζοντα μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, όπως έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Σωστή η απόφαση της ΕΕ να διαπραγματευτεί από κοινού με τις φαρμακευτικές – Αντανάκλαση της ελλειμματικής διαπραγμάτευσης της Κομισιόν ο πιο αργός ρυθμός παράδοσης εμβολίων και κατ’ επέκταση ο αργός ρυθμού εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ευρώπη

Ήταν σωστή η απόφαση της ΕΕ να διαπραγματευτεί από κοινού με τις φαρμακευτικές εταιρίες την ανακάλυψη και στη συνέχεια την παραγωγή των εμβολίων. Αυτό που ήταν ελλειμματικό ήταν το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης που έκανε η Κομισιόν. Αυτή δεν είναι μόνο δικιά μου γνώμη, αλλά και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Κομισιόν δεν κλείδωσε με επάρκεια το δημόσιο συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών και φορολογουμένων, με τα χρήματα των οποίων χρηματοδοτήθηκε η έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή των εμβολίων.

Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αθετήσεις στην παράδοση συμφωνηθέντων ποσοτήτων και να μην έχουμε προστασία του δημοσίου συμφέροντος σε κάποιες ρήτρες που μπήκαν σε αυτές τις συμβάσεις. Η αντανάκλαση όλων αυτών φάνηκε στον αργό ρυθμός παράδοσης -ειδικά τους πρώτους μήνες- εμβολίων στην ΕΕ και κατ’ επέκταση στον πιο αργό ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα εάν γίνει σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η συζήτηση για άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας μπορεί να βασιστεί στο άρθρο 31 της συμφωνίας που αφορά το εμπόριο (“TRIPS”) και στο άρθρο 122 της συνθήκης της Ε.Ε. και θα περιλαμβάνει και οικονομικό σκέλος. Θα πρέπει να είναι προσωρινή για να επιταχυνθεί στην παρούσα φάση η παραγωγή των εμβολίων, καθώς σήμερα έχουμε μόλις το 40% της παραγωγικής δυνατότητας σε λειτουργία και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αύξησης της παραγωγής εμβολίων.

Με τρία ψηφίσματά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά διαπραγματεύσεις για άρση πατέντας – Ήταν ο πρώτος θεσμός που μίλησε υπέρ της συζήτησης για άρση της πατέντας

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαι από αυτούς που είπαν από την αρχή πως από την στιγμή που τα εμβόλια ανακαλύφθηκαν και παρήχθησαν με  άφθονη δημόσια χρηματοδότηση, δεν πρέπει να παράγουν αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα. Η δυναμική αυτή ενισχύθηκε όταν ήλθε και η έκπληξη της πρότασης Μπάιντεν. Όταν έχουμε τις ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητούν το ίδιο πράγμα, δεν μπορεί να υπάρχει διστακτικότητα από την Κομισιόν, που έκανε πίσω μόλις ακούστηκε το «nein» της κας Μέρκελ.

Με τρία ψηφίσματά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά διαπραγματεύσεις για άρση πατέντας, γιατί η καθυστέρηση μετατρέπει τις φτωχότερες χώρες σε “εργαστήρια μεταλλάξεων” και πολλαπλασιάζει το οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό κόστος αντιμετώπισης. Πέρα από τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενός τετάρτου κύματος το φθινόπωρο, κανείς δεν μας εγγυάται ότι όταν ξεπεράσουμε οριστικά την πανδημία του κορονοϊού δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον καινούριες πανδημίες.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης αποτυγχάνει συνεχώς στην προσπάθειά του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα

Πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τα εγκαίνια της 88ης...

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικά «έκπτωτος» ο Κασσελάκης με απόφαση 17-1 της Πολιτικής Γραμματείας

Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας...

Η ΟΕΝΓΕ αποκαλύπτει τα ψέματα του Άδωνι για τους μισθούς των γιατρών – Δημοσίευσε εκκαθαριστικά

Για «ψέματα» κατηγορεί τον υπουργό Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών...

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι 6 υποψηφιότητες για την προεδρία του Κινήματος

Έξι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...
Διαφήμιση