Γ.Κατρούγκαλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια και όχι όπλα στην Ουκρανία»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μιλώντας στους τηλεοπτικούς στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και Ant1 ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ορισμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διεθνώς.

«Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής είναι δεδομένη και αυτονόητη, όπως είναι ολοφάνερη και η αντίθεση της στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα- συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων- για να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας, με αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία. Πρέπει, παράλληλα, να στηρίξει ενεργά τον Ουκρανικό λαό, όπως και να καθιερώσει ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων- πρόταση την οποία υποστηρίξαμε με συνέπεια και στην περίπτωση του Αφγανιστάν», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Φανερή για άλλη μία φορά η γεωπολιτική αδυναμία της ΕΕ

«Δυστυχώς, η ΕΕ για μια ακόμη φορά απέδειξε την γεωπολιτική αδυναμία της, καθώς απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο, όπως απέτυχε και να εντάξει έγκαιρα τη Ρωσία σε μία πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ειδικά την περίοδο 1999-2008 θεωρήθηκε, εσφαλμένα, ότι η Ρωσία είναι πλέον μιας δεύτερης κατηγορίας δύναμη η οποία μπορεί εύκολα να αγνοηθεί και ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από δυτικές επεμβάσεις, δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από άλλες δυνάμεις στο μέλλον. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν – πολλώ δε μάλλον νομιμοποιούν – τη ρωσική εισβολή. Το άμεσο ζητούμενο είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Να περάσει η σκυτάλη στη διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει αυτοτελή πόλο εξισορρόπησης στην διεθνή σκηνή, με αυτονομία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ», εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία»

Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας, τόνισε: «Και η Ελλάδα θα πρέπει, στο βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει ένα παρόμοιο ρόλο, υπέρ της ειρήνης και διπλωματίας και κατά του πολέμου. Οι νεκροί Έλληνες ομογενείς αναδεικνύουν την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή παρόμοια εμπλοκή Ουκρανικό. Εάν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό. Γεννώνται, πάντως, εύλογα ερωτήματα γιατί απουσίαζε κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο συναρμόδιος υπουργός Εξωτερικών». 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση