Γιώργος Σωτηρέλης: Το πρόστιμο των 100 ευρώ παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Το πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, εντοπίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. Θα έπρεπε πρώτα να επιβληθούν άλλα μέτρα, κλιμακωτά, και αν αυτά δεν επαρκούσαν, τότε να φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό μιας ηλικιακής ομάδας», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης. 

«Η κλιμάκωση που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί, αφορά τις κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες έρχονται σε συχνή επαφή με ανθρώπους και είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν και άρα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία κάποιου άλλου. Οι άνω των 60 ετών πολίτες δεν μεταδίδουν περισσότερο από τους άλλους, σε αντίθεση με πολίτες που κινούνται λόγω της εργασίας τους σε χώρους όπου μπορούν να μεταδώσουν. Γι’ αυτό ακριβώς, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ομάδων εργαζομένων, όπως οι αστυνομικοί,, οι στρατιωτικοί, οι ιερείς, οι εκπαιδευτικοί και της  εστίασης και στη συνέχεια να εστιάσει στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 ετών. Από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, προέρχονται οι περισσότεροι θάνατοι και διασωληνώσεις, αλλά ο κίνδυνος αφορά τη δική τους ζωή, ενώ ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία μετατοπίζεται στην κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.    

Θα μπορούσε δηλαδή η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία να μπει σε ένα ιδιότυπο λοκνταουν και να αποκλειστεί από χώρους. Αν κι αυτό το μέτρο δεν είχε αποτέλεσμα, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα και μάλιστα μ’ ένα τρόπο διοικητικό που είναι οριζόντιος. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο οριζόντιος τρόπος, δεν είναι αναλογικός, γιατί για κάποιους μπορεί να μην σημαίνει τίποτα η επιβολή προστίμου, ενώ για κάποιους άλλους σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ζήσει. Τα διοικητικά πρόστιμα δεν είναι δίκαια μέτρα αφενός και αφετέρου δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι θεμιτό ένα τέτοιο μέτρο για τον εξαναγκασμό ανθρώπων.

Για παράδειγμα, το Σύνταγμα δεν μπορεί να επιβάλει στους μάρτυρες του Ιεχωβά την μετάγγιση αίματος όσο κι αν είναι απαραίτητη για την ζωή τους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει δεκτός αν και αναγνωρίζονται και λόγοι άρνησης. Γι’ αυτό είναι μέγιστο το θέμα της πειθούς. Χρειάζεται έμφαση στην ενημέρωση η οποία δεν πήγε καλά, μετά την πρώτη φάση. Θα έπρεπε όλα τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν ένα ορυμαγδό πληροφόρησης, παρέχοντας διαρκή ενημέρωση και πληροφόρηση, ώστε να χτυπηθούν οι εστίες ανορθολογισμού». 

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μερικές (όχι και πολύ) βιαστικές παρατηρήσεις για την επίθεση του Ιράν

*Του Γιώργου Τσιάρα - Είναι απομεσήμερο της Κυριακής και,...

Πέθανε ο σπουδαίος μας ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Θλίψη έχει σκορπίσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα η είδηση του...

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να μην δώσει ο λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της Ν.Δ.

Τα Μέγαρα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος...
Διαφήμιση