Για μονοπωλιακές πρακτικές κατηγορείται η Google στην ΕΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή κατηγορεί τη Google για μονοπωλιακές πολιτικές και της επιβάλλει πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 4.3€ δις Ευρώ.

Ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση είναι φυσικά οι περιορισμοί που έχει δημιουργήσει η γνωστή εταιρία της Silicon Valley κατά των τελικών χρηστών, ουσιαστικά, αφού σύμφωνα με την ΕΕ καταχράται την κυριαρχία της στον χώρο της τεχνολογίας περιορίζοντας τις επιλογές των χρηστών.

Φυσικά, υπάρχουν και παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, όπως η επιβολή χρήσης του Google search ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης πληροφοριών καθώς και η προεγκατάσταση του Google Chrome ως του αρχικού προγράμματος περιήγησης, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον Edge στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Για αυτά τα «παραπτώματα» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στην Google μόλις 90 ημέρες για να συμμορφωθεί, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί δεδομένης της πολυπλοκότητας του θέματος, αφού θα πρέπει να συντονίσει αρκετούς κατασκευαστές για να αλλάξει ή να δώσει επιπλέον επιλογές στους χρήστες. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί OEMs (Original Equipment Manufacturers) συμμορφώνονται κατά γράμμα με τις προτάσεις της Google και διαμορφώνουν έτσι το λογισμικό τους, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις της Google.

Η Google θα καταθέσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου ισχυριζόμενη ότι «το Android δεν περιόρισε, αλλά δημιούργησε επιλογές για όλους». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά την περίπτωση της Google εδώ και ένα έτος, όταν οι ανταγωνιστές της εταιρίας έφεραν στο προσκήνιο ορισμένες από τις αθέμιτες πρακτικές, ενώ το ιστορικό πηγαίνει πίσω στο 2013, όταν ο τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer αποκάλεσε τη Google «μονοπώλιο», λέγοντας επίσης πως οι πρακτικές της θα πρέπει να ερευνηθούν από τις αρχές. Αντίστοιχα, η FairSearch είχε υποβάλλει το 2013 καταγγελία κατά της Google μαζί με μεγάλες εταιρίες του χώρου: Nokia, Microsoft, Oracle και πάλι για τους ίδιους λόγους.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Λέγε λέγε, κάτι έμεινε στο τέλος…

*Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου - Φίλη ψυχολόγος, προσπαθώντας να...

Δίκη Άλκη Καμπανού / Η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία...

Συνέντευξη Τσίπρα στο Ζάππειο: 5+1 αλήθειες για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών 2023...

Εκτός ψηφοδελτιών της ΝΔ ο Πνευματικός μετά τις απάνθρωπες δηλώσεις του

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις...
Διαφήμιση