Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για το το SPD – Διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Oι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των εκλογών στη Γερμανία, καθώς το SPD (που αγγίζει το 25,9%) κερδίζει τουλάχιστον 5% σε σύγκριση με το αποτέλεσμά τους στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 2017.

Αντίθετα, το συντηρητικό μπλοκ υπέστη μεγάλες απώλειες (βρίσκεται στο 24,1%), καθώς η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ τελειώνει. Ηδύναμη της ένωσης CDU/ CSU συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949.

Μετά τους Πράσινους (που αυξάνουν τα ποσοστά τους, αλλά δεν πιάνουν τους στόχους τους) ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (11,5%) και το ακροδεξιό AfD που είναι στο 10,4%. Επίσης, η Αριστερά (Die Linke) καταγράφει μεγάλη πτώση και είναι στο όριο (5%) για να εισέλθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι πιθανότατα τρικομματική, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων από την επομένη των εκλογών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Και ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD και ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης CDU θα διεκδικήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε ρόλο ρυθμιστή.

Το SPD επανακάμπτει και το ποσοστό που συγκεντρώνει σηματοδοτεί ότι ο Όλαφ Σολτς κατάφερε μετά από χρόνια να σημειώσει μεγάλη άνοδο.

Τόσο ο Όλαφ Σολτς, όσο και ο Άρμιν Λάσετ, για να σχηματίσουν κυβέρνηση θα χρειαστούν τους Πράσινους, που έχουν προνομιακό εταίρο τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τους Φιλελεύθερους FDP με προνομιακό εταίρο τη Χριστιανική Ένωση.

Πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άρση της στήριξης Μητσοτάκη στον Αχιλλέα Μπέο ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης

Να άρει τη στήριξή του στον Αχιλλέα Μπέο καλεί τον Κυριάκο...

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Αθήνα που ονειρεύομαι

Πριν λίγες μέρες – στη διάρκεια της καταιγίδας- συμπολίτες...

Σόφι ιν’τ Βελντ: Να διασφαλιστεί από την Κομισιόν η ανεξαρτησία των εθνικών αρχών στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες έφτασε το θέμα της αντικατάστασης άρον-άρον των...

Ανθρωπιστική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή...
Διαφήμιση