Γερμανικά ΜΜΕ: Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Eκτεθειμένη και στο ευρωπαϊκό κοινό βρίσκεται η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αποκαλύψεις του για τη μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών εντός και εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πιάστηκε ψευδόμενος μιλώντας στη Βουλή ότι δήθεν δεν υπάρχει έρευνα σχετικά με την αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ενώ όπως αποδείχθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ήδη από τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός είχε στα χέρια του σχετική μελέτη του πιο στενού του συνεργάτη, του Σωτήρη Τσιόδρα.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας tageszeitung με τίτλο «Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από κοινού με τον συνάδελφό του Θεόδωρο Λύτρα, ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε μελέτη στο Scandinavian Journal of Public Health για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Από κοινού με τον συνάδελφό του Θεόδωρο Λύτρα, ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε μελέτη στο Scandinavian Journal of Public Health για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 400 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Όταν όμως ξεπεραστεί αυτό το όριο αυξάνεται η θνητότητα κατά 25% και σε πάνω από 800 ασθενείς κατά 57%.

Στην Ελλάδα νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 661 ασθενείς στις ΜΕΘ. Το όριο των 400 ξεπεράστηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 715. Επιπλέον στην Ελλάδα περιθάλπονται στα νοσοκομεία καθημερινά εκτός ΜΕΘ πολύ περισσότεροι από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες. Με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, όπως αποδεικνύει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Το συμπέρασμα της μελέτης: 1.500 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε μέρα περίπου 100 άνθρωποι από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ένας μεγάλος αριθμός αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό των σχεδόν 10 εκ. κατοίκων. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 77 θάνατοι περισσότεροι από ό,τι την Δευτέρα».

«Αυτό που εξοργίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι ότι την 1η Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζονταν στη Βουλή ότι ο κίνδυνος θανάτου ασθενών με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός ΜΕΘ δεν είναι “σε καμία περίπτωση υψηλότερος”. Ζήτησε μάλιστα αποδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη του κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται και ο Σωτήρης Τσιόδρας σιωπά, γεγονός που ενισχύει την κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού», σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε προχθές μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι «φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εκλογές γιατί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έβγαινε ο πρωθυπουργός από την Βουλή να πει ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αυξημένη, ενώ είχε στα χέρια του την μελέτη του κ. Τσιόδρα, είτε θα είχε ζητήσει συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση