Αρκαλοχώρι: Ζητούν από τους σεισμόπληκτους να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Tην οργή των σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι προκάλεσε έγγραφο που τους ζητά να επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος.

Στο έγγραφο  ζητάτε από όσους μένουν στους οικίσκους να υπογράψουν ένα παραχωρητήριο για τον κάθε οικίσκο έως την Τρίτη 18 Ιαναουαρίου.

Στο έγγραφο αυτό που εστάλη από το υπουργείο, υπάρχει όρος στον οποίο αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα cretapost.gr.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του εγγράφου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οικίσκου, βαρύνουν τον παραχωρησιούχο και θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα έπειτα από την γνωστοποίηση της οφειλής έπειτα από την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές χρεώσεις, βάσει αντίστοιχων εγκεκριμένων τιμολογίων».

Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν από το άρθρο του παραχωρητηρίου αφού το έλαβαν ως τελεσίγραφο από την πλευρά του κράτους προς τους ίδιους με αποτέλεσμα να εκφράζουν στον ιστότοπο cretapost την έκδηλη ανησυχία και τον φόβο τους αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο δήμος από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι έχει επωμιστεί όλο το βάρος της δαπάνης προς το παρόν, ωστόσο το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια την άποψή του επί του ζητήματος με συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται σε πανικό και να αγωνιούν για τα προβλήματα που ενδεχομένως να φέρει η επόμενη μέρα.

 «Ο Δήμος καλύπτει το ρεύμα και το νερό»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μανώλης Φραγκάκης επιβεβαιώνει ότι το χαρτί ζητά από τους κατοίκους να πληρώνουν ρεύμα και νερό ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία του Υπουργείου ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος έχει αναλάβει την πληρωμή των εν λόγω κοινωνικών αγαθών και δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αύξηση δημοτικών τελών ή άρνησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει στο cretapost «ότι πρόκειται για ένα απλό παραχωρητήριο καθώς το κράτος δίδει τους οικίσκους μόνο για δύο χρόνια, όχι εσαεί. Δεν μπορεί να παίρνεις ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους χωρίς μία έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα το επιστρέψεις στα δύο χρόνια και σε καλή κατάσταση».

Επιπλέον επισημαίνει πως «στο «παραχωρητήριο» αναφέρεται ότι οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν ρεύμα και νερό για τους οικίσκους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας καλύπτει όλα τα έξοδα σε ρεύμα και νερό».

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης τονίζει ιδιαίτερα ότι «μόνο αν μας υποχρεώσει η Πολιτεία να βάλουμε ρολόγια στους οικίσκους θα το κάνουμε. Προς το παρόν δεν είναι –και το τονίζω δεν είναι- στην πρόθεση του δήμου να μετακυλίσει το κόστος στους κατοίκους των οικίσκων ούτε στην παροχή ρεύματος, ούτε στο νερό, ούτε στην αποχέτευση. Όλα επιβαρύνουν τον Δήμο».

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι που μένουν στους οικίσκους νιώθουν τεράστια αγανάκτηση καθώς καθημερινά είναι αντιμέτωποι με εκατοντάδες προβλήματα με αποτέλεσμα η παραμικρή νέα επιβάρυνση να ξεσηκώνει «θύελλα» αντιδράσεων.

Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων

Ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων πολλά θέματα παραμένουν άλυτα με τους πολίτες να περιμένουν και να αγωνιούν ακούγοντας σειρά υποσχέσεων και «θα».

Αναφορικά με τα αιτήματα ο γραμματέας του Συλλόγου αναφέρει στον ίδιο ιστότοπο ότι «ο Σύλλογος, έχει επισημάνει εξ αρχής τους κινδύνους και τις δυσκολίες που έρχονται και με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες. Περιμένουμε λύση των προβλημάτων για άμεση καταβολή αποζημιώσεων, να δοθεί η οικοσκευή σε όλους τους δικαιούχους, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τα σπίτια με ζημιές μικρής κλίμακας, να δοθεί παράταση στην αναστολή εργασίας όπως δόθηκε στους πυρόπληκτους στην Εύβοια».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Κασσελάκης είπε “κρατίδιο” το Ψευδοκράτος… γιατί ήταν κουρασμένος

Να διορθώσει το επικίνδυνο λεκτικό ατόπημα στο οποίο προχώρησε για το...

Προκλητικός ο Μητσοτάκης και στον ΟΗΕ / Ξέχασε την Πύλο αλλά θυμήθηκε το Μάτι

Με έμμεση αμφισβήτηση της προτεραιότητας του ΟΗΕ για ειρήνη, στην...

Γραμματείς ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Προχωράμε ενωμένοι μπροστά, απομονώνουμε τις ακραίες φωνές

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, επιλέξαμε συνειδητά να μην κάνουμε...

Η λίμνη Κάρλα είναι πλέον μεγαλύτερη και από την πρώτη σε έκταση Τριχωνίδα

Η λίμνη Κάρλα, που «φούσκωσε» επικίνδυνα από την κακοκαιρία Daniel εκτόπισε...
Διαφήμιση