Αποτυχημένη απολογία στη Βουλή από τον Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ούτε να μιλάνε δεν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αφού στη δευτερολογία και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα το μόνο που βρήκε να πει ήταν «Σταματήστε τις δηλώσεις για τα υπερκέρδη».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ακόμα ένα πυροτέχνημα προσπαθώντας να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι 1,4 δισεκατομμύρια όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τότε θα φορολογηθεί το 90% και θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν θέλει δηλώσεις για τα υπερκέρδη καθώς το κυβερνητικό σχέδιο για τη δήθεν φορολόγηση έχει ένα μακρύ οδικό δρόμο που προβλέπει να βγουν πρώτα οι ισολογισμοί των εταιρειών από τους ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια η ΡΑΕ να αναλάβει να κάνει τους ελέγχους για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπερκέρδη καθώς και το ύψος τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δευτερολογία του στις εκλογές λέγοντας πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ, αποσύροντας προς το παρόν από το τραπέζι τις διαρροές Μαξίμου για νέα τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε την τρομολαγνεία αναφερόμενος στις εκλογές υποστηρίζοντας πως έχουμε πόλεμο και μπορεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική αστάθεια με υπηρεσιακή κυβέρνηση για δυο – τρεις μήνες με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ λόγω του εκλογικού νόμου που έχει ψηφίσει.

Κατά την πρωτολογία του επέλεξε να παίξει με τη νοημοσύνη των πολιτών σε μια αποτυχημένη ομιλία – απολογία στη Βουλή για την ακρίβεια που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και την εμμονή του σε μέτρα – ασπιρίνες χωρίς σύγκρουση με τους κερδοσκόπους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά αντιλαμβανόμενος την οργή των πολιτών επιστράτευσε δικαιολογίες υποστηρίζοντας μετ΄επιτάσεως ότι «η κρίση έχει τις ρίζες της πολύ μακριά από την πατρίδα μας, ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα κύματα».

Ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας δεν ανέλαβε καμιά πολιτική ευθύνη και απέδωσε την έκρηξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και με αυτό το επιχείρημα παραιτήθηκε από τις ευθύνες του υποστηρίζοντας πως και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό εμμένοντας στην απόφασή του να βλέπει τους πολίτες να φτωχοποιούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον όταν και αν βγει το πόρισμα της ΡΑΕ που θα αναλύει στα στοιχεία όλων των εταιρειών. Μια πρόταση – πυροτέχνημα καθώς απλώς ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ θα κάνει έλεγχο από τον Οκτώβριο του 2021 και μέχρι σήμερα και κατόπιν η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κραυγές» τη σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα – «ασπιρίνες» της κυβέρνησής του και έφτασε στο σημείο να πει ότι «Δεν μπορούν να αναζητούνται οι ευθύνες μέσα στη χώρα όταν υπάρχει παγκόσμιος σεισμός λόγω πολέμου», σε μια προσπάθεια να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος και μέσα από τις δημοσκοπήσεις το γεγονός ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τα προβλήματα φέρουν την υπογραφή του προσπάθησε να 
υποστηρίξει και πάλι ανεπιτυχώς ότι «Το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη το αντιλαμβάνεται ο πολίτης και δεν δωρίζει την παροδική του αγανάκτηση σε αυτούς που ξέρει τι έκαναν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μάλιστα απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα να μην ακούγονται τέτοιες ώρες φωνές για εκλογές, λέγοντας πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση