Αποκλεισμός Αποστολόπουλου: Στον Δένδια μεταθέτει την ευθύνη η προεδρία – Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η προεδρία της Δημοκρατίας αποφεύγει να πάρει θέση πάνω στο θέμα της ακύρωσης της παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Ωστόσο κύκλοι της Προεδρίας, μιλώντας στο tvxs.gr, μεταθέτουν την ευθύνη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ίδιο μέσο αρχικά δημοσίευσε στις 3 το πρωί τoυ Σαββάτου το ρεπορτάζ της Φωτεινής Λαμπρίδη σχετικά με τον αποκλεισμό του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου από την λίστα των ανθρώπων που είχε αποφασίσει να βραβεύσει η προεδρία.

Κατέγραψε επίσης τις αντιδράσεις ακροδεξιών κύκλων και του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου για την επιλογή αυτή, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «έγιναν τα δέοντα» για τον αποκλεισμό του.

Το tvxs.gr έστειλε παράλληλα  ερωτήματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας μία επίσημη απάντηση σε σχέση με τους λόγους του αποκλεισμού του Αποστολόπουλου.

Επίσημη απάντηση από την προεδρία δεν έφτασε στο μέσο, ωστόσο κύκλοι της προεδρίας, δήλωσαν στο tvxs.gr:

«Σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Ιάσ. Αποστολόπουλος, όπως είχε δηλώσει από χθες στο tvxs.gr, πληροφορήθηκε από το γραφείο της Προέδρου ότι θα παρασημοφορηθεί και όταν ρώτησε μάλιστα για ποιον λόγο, η απάντηση ήταν «μα η πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά το έργο σας». Λίγες ώρες πριν τον ενημερώσει το ΥΠΕΞ ότι «…δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την παρασημοφόρηση» είχε κληθεί πάλι από το γραφείο της προέδρου, προκειμένου να δώσει την ακριβή ιδιότητα του για να καταγραφεί στο ΦΕΚ.

Έντονες αντιδράσεις και σιωπή των αμνών

Το θέμα του αποκλεισμού του Ιάσ. Αποστολόπουλου, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από πολίτες στα social media, ανήμερα της εκδήλωσης για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το tvxs.gr αναζήτησε δύο ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που παραμένουν στη λίστα των ανθρώπων για να παρασημοφορηθούν. Τον ποιητή και στιχουργό Μιχάλη Γκάνα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τον αποκλεισμό του διασώστη και τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό μήνυμα. Δεν έχουν προς το παρόν υπάρξει -ή δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές- αντιδράσεις από άλλες προσωπικότητες που πρόκειται να παρασημοφορηθούν.

H Nτόρα  Γροσομανίδου ωστόσο,  πρώην πρέσβειρα, με δήλωσή της ανακοίνωσε ότι φέτος δεν αποδέχεται την πρόσκληση, ως μέλος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) , να παρευρεθεί στο προεδρικό μέγαρο, εξαιτίας του αποκλεισμού του Ιάσ. Αποστολόπουλου. Η δήλωσή της έχει ως εξής:

Τί νά πεί κανείς γιά τό πάθος καί τήν αφοσίωση τού διασώστη ανθρώπινων ψυχών Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Ανήμερα τού εορτασμού τής Αποκατάτασης τής Δημοκρατίας,πληροφορούμεθα διά χειρός Μπογδάνου,ότι ο Ιάσωνας δέν θά λάβει τό παράσημο πού είχε προβλεφθεί,”επειδή είναι επικριτής υπεράσπισης τών συνόρων τής Ελληνικής Δημοκρατίας καί τών Αρχών Ασφαλείας”.

Μία μέρα σάν τήν σημερινή,πού σηματοδοτεί στόν ύψιστο βαθμό,τήν αποκατάσταση τών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατόπιν αυτού,καί γιά λόγους αυτοσεβασμού,δέν θά ανταποκριθώ στήν πρόσκληση πού έλαβα ώς μέλος τού ΣΦΕΑ,νά παραστώ στόν αποψινό εορτασμό.
Ελπίζω,κάποτε,διαφορετικά…

Nάσος Ηλιόπουλος: Βαρύτατα εκτεθειμένοι από την αποκάλυψη

To θλιβερό περιστατικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του  ΜέΡΑ 25. Ο εκπρόσωπος Τύπου  Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε:

«Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι από την αποκάλυψη του tvxs. Οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και να εξηγήσουν τι έχει συμβεί. Είναι αδιανόητο την ημέρα που τιμάμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα μας, να αντιμετωπίζουμε περισταστικό ελέγχου κοινωνικών φρονημάτων. Σίγουρα δεν είναι αυτή η δημοκρατία για την οποία πάλεψαν οι Έλληνες πολίτες ούτε η δημοκρατία που τους αξίζει».

Στη δήλωση του, το ΜέΡΑ 25 τονίζει μεταξύ των άλλων:

Ένα ακόμα περιστατικό που πλήττει τη Δημοκρατία μας, έλαβε -με τραγική ειρωνεία- χώρα, με αφορμή την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο.Μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της σχετικής βράβευσης, πριν καν το υπουργείο Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Η alt right ρητορική του κ. Μπογδάνου (oι βίαιες επαναπροωθήσεις θαλασσοδαρμένων ψυχών βαφτίζονται «πολιτική υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας».) ξεβάφει επάνω στον κορυφαίο θεσμό της χώρας με ευθύνη της σιωπής  της τρέχουσας εκπροσώπου του για  το θέμα.

Ο κ. Μπογδάνος δε μαρτυρά μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη βράβευση του διασώστη, το γεγονός ότι υποκαθιστά το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ου μην και της Κυβέρνησης, δείχνει ενεργή εμπλοκή στην ίδια τη διαδικασία ματαίωσης της συγκεκριμένης βράβευσης.

Τίθεται επιτακτικά ζητήματα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, ανήμερα της γιορτής της, επαναφέροντας σκοτεινές μνήμες, και αναζωπυρώνοντας το ανατριχιαστικό ερώτημα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;»

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε:

«Η ανάκληση της απόφασης για την παρασημοφόρηση του κ. Ιάσονα Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνιστά πλήγμα για τη δημοκρατία, για τους αγώνες του ελληνικού λαού για την αποκατάστασή της, για τους αγώνες των πολιτών για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.Ο κ. Ιάσονας Αποστολόπουλος, παράδειγμα ανθρωπιάς, παράδειγμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, παράδειγμα διάσωσης του πολιτισμού της Μεσογείου-θάλασσα ζωής, επικοινωνίας και επιβίωσης ανθρώπων και πολιτισμών- είναι ο “διασώστης προσφύγων” που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο στη Μεσόγειο. Η παρασημοφόρηση αυτού του ανθρώπου της “Μεσογείου της ανθρωπιάς μας” ανακλήθηκε κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από κάποιους γνωστούς για τις ακροδεξιές θέσεις τους της ΝΔ.  Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει η πανηγυρική ανάρτηση ενός από τους γνωστούς κάποιους, του βουλευτή κ. Μπογδάνου. Ωστόσο, εμείς, γυναίκες και άντρες βουλευτές του ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ ψηφίσαμε την κ. Σακελλαροπούλου, όχι μόνο ως πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα, αλλά και ως ενσυνείδητη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.  Ως άνθρωπο που ανθίσταται στις πιέσεις και δεν θα υποστέλλει τη δική της σημαία (αυτή για την οποία ταχθήκαμε υπέρ της εκλογής της), όταν αυτό το επιβάλει η ενδοκυβερνητική ισορροπία.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στέφανος Κασσελάκης / Παραμένει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος

Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος...

Κακοκαιρία Elias: Οι 11 περιοχές που κινδυνεύουν σήμερα –  Δύσκολη μέρα η Τετάρτη

Ισχυρά φαινόμενα σήμερα Τρίτη (26/9) σε Ιόνιο, Δυτική και...

Με τον Στέφανο Κασσελάκη, «Αγοράζεις τώρα – Πληρώνεις μετά…»

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

Ανεμογεννήτριες στα καμένα / Έρχεται η «γαλάζια» κυβερνητική λαίλαπα, όχι η πράσινη ανάπτυξη

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο πληροφορήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι είκοσι...
Διαφήμιση