Αλ.Τσίπρας – Η στρατηγική με το ΚΙΝΑΛ και η μετωπική με Κυριάκο Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εάν ένα πράγμα θεωρούν δεδομένο στην Κουμουνδούρου αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και τον νέο αρχηγό, είτε αυτός είναι ο κ. Ανδρουλάκης είτε ο κ. Παπανδρέου καταφέρει αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο, είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια να εμφανιστεί ως «πρόβλημα» του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Το στρατήγημα αυτό, το οποίο από την αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδεται στο σύστημα «Μαξίμου» και το πρωθυπουργικό γραφείο έχει διττό στόχο: Αφενός να εμφανίσει εκ νέου καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το Συνέδριό του, αφετέρου να ανακόψει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, το ενδεχόμενο διείσδυσης του ΚΙΝΑΛ σε απογοητευμένους κεντρώους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που η φθορά του κυβερνητικού επιτελείου εντείνεται από τις παράλληλες σοβούσες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας.

Χαρακτηριστικό της προσέγγισης που έχει επιχειρηθεί μέχρι στιγμής, είναι ότι όταν αρχικά οι δημοσκοπήσεις και κυβερνητικά στελέχη «φούσκωναν» την υποψηφιότητα Λοβέρδου που εμφανιζόταν ως φαβορί για τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη, αυτή παρουσιαζόταν ως πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα γιατί θα ενταφίαζε το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Στη συνέχεια, όταν φάνηκε πως η υποψηφιότητα Παπανδρέου κέρδιζε κάποια δυναμική, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο εκ νέου στη μέγγενη των εξελίξεων, με το επιχείρημα ότι «θα επαναπατρίσει απογοητευμένους πασοκογενείς ψηφοφόρους και στελέχη». Για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και την καθαρή πρωτιά Ανδρουλάκη, που όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, ω του θαύματος πάλι αποτελεί πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί θα είναι ο «αντι-Τσίπρας» που θα επανασυσπειρώσει τη δημοκρατική παράταξη παίρνοντας κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανάγνωση του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου, η δημόσια συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ παραπέμπει λίγο πολύ σε μία κατάσταση «κορώνα κερδίζω γράμματα χάνεις» για τον Τσίπρα, με στόχο να μην ασχοληθεί κανείς με τις επιπτώσεις των εκλογών του ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ και το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα ακόμη sequel του πολυπαιγμένου έργου με το «ψαλίδισμα» του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ, όπως αυτό είχε επαναληφθεί το 2017,- ανεπιτυχώς αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουλίου του 2019 και το 8% της Χαριλάου Τρικούπη έναντι του 31,5% της Κουμουνδούρου. Αυτό εκτιμάται ότι θα επικοινωνηθεί εκ νέου με υπομόχλιο δημοσκοπήσεις «με όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει μετά το φιάσκο των μετρήσεων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ», όπως σημειώνει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου.

Είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλύσει εκτενώς με στενούς συνεργάτες του τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Όπως επίσης δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως στην ανάγνωσή τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης – εφόσον επιβεβαιώσει τα προγνωστικά – θα αποτελέσει σημαντικό πονοκέφαλο όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τον κ. Μητσοτάκη, προϊούσης της φθοράς που μετρήσιμα πλέον εντείνεται κάθε μήνα, προς διάψευση δημοσιολογούντων αλλά και ορισμένων στελεχών ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση πάντως του κ. Τσίπρα είναι να αγνοήσει τις σειρήνες του Μεγάρου Μαξίμου, να εντείνει το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ στον κ. Μητσοτάκη και μέσω αυτού να φέρει και τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προ των ευθυνών της, κρατώντας τη μπάλα στο γήπεδο της πολιτικής και των κοινωνικών προβλημάτων, μέσα από διαρκή και μεθοδική όξυνση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του απέναντι στο σύστημα Μητσοτάκη.

Ενδεικτικά της στρατηγικής του είναι τα όσα είπε την εβδομάδα αυτή που πέρασε, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ: «Το κρίσιμο ερώτημα για όποιον εκλεγεί την Κυριακή θα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και οι προτάσεις πάνω σε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά ζητώντας πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση που θα αφήσει πίσω της την καταστροφική περίοδο Μητσοτάκη και παραθέτοντας μία δέσμη ζητημάτων πάνω στα οποία επικεντρώνει τη σφοδρή κριτική του και στα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα κληθεί να πάρει θέση και η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ: Η πανδημία, οι εργασιακές σχέσεις, ο κατώτατος μισθός, το κοινωνικό κράτος και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αδιαφάνεια του δημόσιου χρήματος μέσα στην πανδημία. «Αυτά είναι κρίσιμα που οφείλουμε ως δημοκρατικοί πολίτες να τα θέτουμε στη συζήτηση και να ζητάμε απαντήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προεξοφλώντας αφενός πως «Δημοκρατική Παράταξη σημαίνει μέτωπο στη Δεξιά» και αφετέρου ότι «ένα κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να διεκδικήσει μόνο του την εξουσία, αργά ή γρήγορα θα κληθεί να επιλέξει με ποιον»…

* Ανάλυση από το iEidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Συναυλία για Τέμπη: Ντροπιαστικές δηλώσεις Μαρινάκη για την εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο

Μέχρι και «ξέπλυμα» της Χαμάς είδε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά θέλουμε να είναι ένα δημοκρατικό και πολυφωνικό κόμμα της Αριστεράς» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις εργασίες του Πανελλαδικού Μεταβατικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς άνοιξε με...
Διαφήμιση