«Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε και δεν ακούμπησε από τη Σύνοδο Κορυφής. Η διακριτική -στα όρια του αόρατου- παρουσία του εγγράφεται σε μια παράδοση πλέον (αν σκεφτούμε και την αφωνία του σε πρόσφατες διεθνείς διασκέψεις για γεωπολιτικά ζητήματα). Αντί να αξιοποιήσει την αποφασιστική στάση Ισπανίας και Πορτογαλίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν αναζήτησε συμμαχίες με τις προοδευτικές κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού νότου, δεν διεκδίκησε, και εν τέλει δεν κατάφερε κάτι για τη χώρα μας».
Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis.gr και στον Βασίλη Σκουρή, ο Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά στο θέμα της ακρίβειας γιατί, όπως λέει, δεν θέλει να κάνει τίποτα. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός επιμένει στις προτάσεις του κόμματός του για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και αναδιανομή τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτήν την πολιτική μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να την υπηρετήσει. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αρχή πριν να είναι πολύ αργά», επισημαίνει.
Πώς κρίνετε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ακρίβεια;
Η Σύνοδος Κορυφής αποδεικνύει αυτό που έχουμε πει από καιρό: έχει έρθει η ώρα της πολιτικής. Χρήσιμη η εργαλειοθήκη και οι συστάσεις προς τα κράτη – μέλη για μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πλέον όμως χρειάζονται ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις. Η αναβλητικότητα και η άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί ώστε κανείς να μην δυσαρεστείται δεν αποτελούν λύση στις παρούσες συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων. Υπάρχουν δύο αντιλήψεις: η πρώτη επιμένει στα παρωχημένα δόγματα της αυτορρύθμισης της αγοράς και η δεύτερη προτάσσει την ανάγκη της ενεργητικής κρατικής παρέμβασης και της συλλογικής αντιμετώπισης της κρίσης προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει. Και πρέπει να διαλέξει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Από τη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όμως φάνηκε και η δυνατότητα αποφασιστικές επιλογές να έχουν απτά, θετικά, αποτελέσματα. Η ειδική άδεια στη διαχείριση της τιμής ενέργειας που εξασφάλισαν οι δύο χώρες υπογραμμίζει τόσο τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ένωσης, όσο και την ανάγκη για εθνικές πολιτικές που προτάσσουν τα συμφέροντα των πολιτών και αντιπαρατίθενται με κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Και τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού;
Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε και δεν ακούμπησε από τη Σύνοδο Κορυφής. Η διακριτική -στα όρια του αόρατου- παρουσία του εγγράφεται σε μια παράδοση πλέον (αν σκεφτούμε και την αφωνία του σε πρόσφατες διεθνείς διασκέψεις για γεωπολιτικά ζητήματα). Αντί να αξιοποιήσει την αποφασιστική στάση Ισπανίας και Πορτογαλίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν αναζήτησε συμμαχίες με τις προοδευτικές κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού νότου, δεν διεκδίκησε, και εν τέλει δεν κατάφερε κάτι για τη χώρα μας.
Αυτή όμως είναι η πολιτική της κυβέρνησής του εδώ και μήνες. Αρχικά αδιαφόρησε για την ακρίβεια, στη συνέχεια μας διαβεβαίωνε ότι οι αυξήσεις είναι παροδικές και τώρα αρκείται στο να κάνει τα ελάχιστα δυνατά. Η πολιτική αυτή είναι αποτέλεσμα διαχειριστικής ανεπάρκειας, ιδεολογικής αποστροφής για τον κρατικό παρεμβατισμό και στρατηγικής εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να πράξει πλέον η κυβέρνηση;
Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά. Γιατί δεν θέλει να κάνει τίποτα. Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσεις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις άμεσης αντιμετώπισης της απειλής της ακρίβειας: μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και αναδιανομή τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μέτρα σύγκρουσης με τον πυρήνα του προβλήματος.
Αυτήν την πολιτική μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να την υπηρετήσει. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αρχή πριν να είναι πολύ αργά. Με μια κυβέρνηση που θα έχει και τη βούληση και το σχέδιο να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να προστατεύσει την κοινωνία και να θωρακίσει την οικονομία.
*Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργού, στο iEidiseis.gr και στον Βασίλη Σκουρή