Αλ. Τσίπρας για Εκλογές εν μέσω Covid: “Πολύ μεγάλη ύβρις και ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο NewsBomb όπου έθεσε αρκετούς προβληματισμούς και μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Με κεντρικό θέμα την Ανάπτυξη, το ενδεχόμενο Πρόωρων Εκλογών και τις δημοσκοπήσεις, άνοιξε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο panel του Newsbomb, μιλώντας για πολλά από τα πολιτικά διλήμματα των ημερών.

[Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εν μέσω πανδημίας] “Θα ήταν πολύ μεγάλη ύβρις και πολύ μεγάλο ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση”

Αλέξης Τσίπρας στο panel του Newsbomb

Στην 37 λεπτών συνέντευξη, διαθέσιμη μέσω του YouTube, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθιξε το σοβαρό θέμα των Πρόωρων Εκλογών εν μέσω της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα ήταν πολύ μεγάλη ύβρις και πολύ μεγάλο ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση”, ενώ αναφερόμενος στο 2022 συνέχισε: “θα θελήσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του σχεδιασμού που είναι εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Θεωρώ ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα”.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για “ιδεοληπτική εμμονή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο” και “δεσμεύσεις πολιτικές απέναντι σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι βοήθησαν τη Ν.Δ. προεκλογικά”.

Επιπλέον, μιλώντας για το εξίσου μεγάλο θέμα των δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: Τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν “τεράστια δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης“, οπότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας: “Μελετώ τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο μου αρέσει να τις διαψεύδω“.

Όταν ρωτήθηκε για την μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Όχι δεν την είχαμε στοχοποιήσει, ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την 8ετή κατάσταση πολιορκίας”, σημείωσε.

“Την επιβάρυνση τη μεγάλη στη μεσαία τάξη δεν την κάναμε εμείς, την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις”

Αλέξης Τσίπρας στο panel του Newsbomb

Επίσης ανέφερε: “ταλαιπωρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στη μνημονιακή περίοδο κι επειδή εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που κλείσαμε την πόρτα, είδε και εμάς ως μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις προσδοκίες”. Υποστήριξε ωστόσο ότι “την επιβάρυνση τη μεγάλη στη μεσαία τάξη δεν την κάναμε εμείς, την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε συνθήκες χρεοκοπίας, έθεσε το ερώτημα: τώρα που έχουν 37 δισ. τα ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. να περιμένει, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, τι προσλαμβάνει από τη σημερινή κυβέρνηση η μεσαία τάξη;

Δηλαδή, όπως είπε, οι εργαζόμενοι που “θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους αντί να αυξάνεται”, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες “που θα μείνουν έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους”, οι 30.000 οικογένειες “που θα δουν τα παιδιά τους να μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η κ. Κεραμέως αποφάσισε να κάνει άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων”, τα νοικοκυριά “που θα δουν να πτωχεύουν με το νέο πτωχευτικό πρόγραμμα”.

Επιπρόσθετα σχολίασε ότι έχει “πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κοινωνικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Πολύ σύντομα η μεσαία τάξη θα καταλάβει τη διαφορά“.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση “από την πλευρά του Ευκ. Τσακαλώτου ότι πρόκειται για ταξική επιλογή“, επισήμανε ότι “παρεξηγήθηκε αυτή η δήλωση”.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το λογαριασμό τον πλήρωσε συνολικά η μεσαία τάξη, “συνολικά από όλες τις κυβερνήσεις, την περίοδο που κυβερνήσαμε εμείς αναλογικά λιγότερο” και πως αν υπήρχε άλλη επιλογή “θα την είχαμε αναλάβει”. “Ήταν λάθος αυτή η δήλωση και μάλιστα ήταν παρεξηγήσιμη και παρεξηγημένη“, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι “άλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης που προέρχεται και από μια αγγλοσαξονική σχολή, όπου είναι πιο ευκρινής ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης”, για να σημειώσει ότι “στην Ελλάδα αισθάνεται μεσαία τάξη ακόμα και ο εργαζόμενος που ζει με το μεροκάματο”. Είπε πως είναι αλήθεια ότι “δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μια γενναία αναδιανομή που ήταν ο στόχος μου. Δηλαδή να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να επιβαρύνουμε το μεγάλο πλούτο ο οποίος στη χώρα μας φοροδιαφεύγει και αυτό είναι το μεγάλο κλειδί”.

Συνεργασίες και “Προοδευτική Διακυβέρνηση”

Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές (που θα είναι με απλή αναλογική, τονίζει η Αυγή) “δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη”. Είπε ότι σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις που “αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές” κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης “δεν θ’ αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη (…) και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.

Σε συνέχεια στο θέμα των συνεργασιών, είπε ότι σε ανθρώπινο επίπεδο οι σχέσεις τους με την κ. Γεννηματά είναι φυσιολογικές, “είναι ένας ευγενικός άνθρωπος” και ότι σε πολιτικό επίπεδο “δημόσια καταθέτουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας”.

Σχολίασε ότι είδε μ’ ενδιαφέρον ότι “και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στο λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της, το σέβομαι, θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες”.

Τόνισε ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα “αλλά και το ποιες προγραμματικές θέσεις θα καταθέσει κανείς, πάνω στις οποίες θα θελήσει να υπάρχουν συγκλίσεις για να κυβερνηθεί η χώρα”. “Συνεπώς, το κρίσιμο διακύβευμα, είναι το προγραμματικό, το πολιτικό, το αν η χώρα θα κυβερνηθεί με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που σε όλο τον κόσμο σήμερα πνέει τα λοίσθια, ή μ’ ένα μοντέλο προοδευτικό”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν εννοεί πως “θα βγουν οι διαφορές, δηλαδή άλλο η κ. Γεννηματά, άλλο ο κ. Λοβέρδος, άλλο ο κ. Ανδρουλάκης”, ανέφερε ότι “είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της ΝΔ”. “Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική”, είπε.

Για το αν υπάρχει κάποια επαφή με τον Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχει καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με όλους τους πολιτικούς του χώρου αυτού, “αλλά μην το προσωποποιείτε, δεν είναι θέμα προσωπικών σχέσεων”.

Σημείωσε ότι δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν περί αιτήματος του να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Είπε ότι πιστεύει στην ανάγκη συντονισμού των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων και σοσιαλιστικών δυνάμεων και στην Ευρώπη και στον κόσμο και πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι “να παραμείνουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, να είμαστε παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και με τους Πράσινους”.

Δείτε την συνέντευξη παρακάτω:

Με πληροφορίες από την Αυγή.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα

*Του Αλέξανδρου Γούλα - Η μητέρα των μαχών τη...

Σωκράτης Φάμελλος: Οικονομικό αλλά και πολιτικό σκάνδαλο το Flyover στη Θεσσαλονίκη

Σημεία και τέρατα που συνιστούν οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο το έργο...

Αύξηση μισθών, εργασία με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια

*Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη - Χωρίς αύξηση μισθών και...
Διαφήμιση