Αθηνά Λινού: «Εγκληματικό να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς αλλαγές στα μέτρα» (Βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας πως είναι «εγκληματικό» να ανοίξουν με τα μέτρα που υπάρχουν τώρα.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα και αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας είναι να πάψει το θέμα του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας, να είναι θέμα αντιπαράθεσης» τόνισε αρχικά, μιλώντας στο Open.

Έπειτα, υπογράμμισε πως πρέπει να πείσουμε «με αγάπη και κατανόηση» όποιο κομμάτι των φίλων μας ή συγγενών μας που δεν εμβολιάζονται επειδή φοβούνται.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε πως «Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία -που τα παιδιά δεν έχουν και δυνατότητα να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες- χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να φορούν τη μάσκα, χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους για έστω και έναν σε κάθε δήμο χώρο που να είναι μεγαλύτερος για να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό».

Σχετικά με το αν θα πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκα στο διάλειμμα ή όχι, η κα Λινού απάντησε:

«Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο είναι πρώτον ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και δεύτερον μπορεί να πήγαν τα πράγματα σχετικά καλά τα πράγματα με τα μικρά παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά παραπάνω από τη μισή σχολική χρονιά, επομένως δεν πήγαιναν τα παιδιά να κολλήσουν στο σχολείο. Είναι τρομερό το να μην παίρνουμε μέτρα, το ίδιο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, πρέπει να ξανατεθεί το θέμα της τηλεργασίας και να δούμε πώς θα τα καταφέρουμε. Είναι δύσκολη η κατάσταση».

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η νέα σχολική χρόνια εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αυστηρά μέτρα και τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τα σχολεία πρέπει να έχουν εφοδιαστεί και με αντισηπτικά, με τον αερισμό και τον καθαρισμό των αιθουσών να είναι τακτικός.

Όσον αφορά στους καθηγητές, οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζόμενου.

Επισημαίνεται ότι τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την τιμή να έχει οριστεί στα 10 ευρώ για καθένα.

Αναφορικά με τους μαθητές, όσοι είναι άνω των 12 ετών, θα μπορούν να προσέρχονται στις αίθουσες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

21η Απριλίου 1967 / «Η Ιστορία κάτι χρωστάει στα θύματα της χούντας και στις οικογένειές τους»

*Συνέντευξη του συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο -...

Έτσι μας φόρτωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζημιά 42,4 € από τις τράπεζες

*Της Μαριάννας Τόλια - Η κυβέρνηση πανηγύρισε για τα...
Διαφήμιση