Αγρότες: Μπάχαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τη χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων έζησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, την ώρα που η ακρίβεια σε ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα και γενικότερα αγροεφόδια προκαλεί ασφυξία στην παραγωγή.

Σύμφωνα με καταγγελίες του αγροτικού κόσμου, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις παραγωγών που είτε δεν έλαβαν καν ενισχύσεις, δηλαδή έμειναν απλήρωτοι, είτε βρήκαν ψαλιδισμένα ποσά στους λογαριασμούς τους. Πρόκειται δε για ένα… σερί κακών πληρωμών τα τελευταία δυόμισι χρόνια, που φαίνεται πως κορυφώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου με τις πληρωμές-εξοφλήσεις των άμεσων ενισχύσεων έτους 2021.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου, υπάρχουν κτηνοτρόφοι στους οποίους έχουν κατανεμηθεί βοσκότοποι μέσω τεχνικής λύσης και αντί να πάρουν τις επιδοτήσεις τους, όχι μόνο έμειναν απλήρωτοι, αλλά τους επιβλήθηκαν και ποινές για μη επιλέξιμο βοσκότοπο! Μιλάει δε για τον απόλυτο παραλογισμό, εξηγώντας ότι ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους χορήγησε βοσκότοπο με τεχνική λύση, ο ίδιος τους επέβαλε ποινή και μείωση επιδότησης για τα βοσκοτόπια που τους χορήγησε…

Παράλληλα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, ώστε να μπορέσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν τις πληρωμές τους, φαίνεται πως είναι αδύνατη η πρόσβαση στο σύστημα.

Κινητοποιήσεις-διαμαρτυρία για τα αδιέξοδα

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “μας έχει φτάσει όχι στην άκρη του γκρεμού, αλλά μας έσπρωξε και βρισκόμαστε ήδη στο κενό”. Δηλώνει δε ότι οι κτηνοτρόφοι θα είναι παρόντες (αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες) στα αγροτικά μπλόκα που έχουν προγραμματίσει οι συνάδελφοί τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη μεγάλη σύσκεψη του Δεκεμβρίου στη Νίκαια της Λάρισας, την οποία συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν τη διενέργεια αγροτικών κινητοποιήσεων με τη μορφή μπλόκων από τις 20 Ιανουαρίου.

Τα χειρότερα ήρθαν

Η διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας επιβεβαιώθηκαν με την ολοκλήρωση της χειρότερης πληρωμής άμεσων ενισχύσεων όλων των εποχών, επισήμαναν ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Αραχωβίτης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ο. Τελιγιορίδου σημειώνοντας ότι η απαράδεκτη, αδιαφανής, αλαζονική και αμφίβολης νομιμότητας κατάσταση με τα χρήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οπως τόνισαν, η κυβέρνηση των “αρίστων”, που κατάφερε να προκαλέσει ακόμη ένα μπάχαλο στα ποσά και στους χρόνους που καταβάλλονται οι αγροτικές ενισχύσεις, στερεί και το δικαίωμα των αγροτών ώστε να ενεργήσουν και, εφόσον δικαιωθούν, να συμπεριληφθούν στην επικείμενη διορθωτική πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.

Ανέφεραν δε ότι και οι λοιπές δήθεν προγραμματισμένες πληρωμές (η προγραμματισμένη για πέρσι πληρωμή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις) βρίσκονται στον αέρα λόγω της πλήρους αποσύνθεσης του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

*Ρεπορτάζ της Αντιγόνης Ζούντα στην “Εφημερίδα η Αυγή”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης, οι «ικεσίες» στους τραπεζίτες και οι αποκλίσεις με Σταϊκούρα

Η ήδη «βαριά» για το Μέγαρο Μαξίμου θεματολογία της...

Η ΛΑΡΚΟ και ο άφαντος διαγωνισμός

Αλυτο παραμένει το μυστήριο του ενός εκ των δύο...

Πολύκροτες υποθέσεις και δολοφονίες στα… αζήτητα

«Η ταινία που ακολουθεί αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα,...
Διαφήμιση