Έρχεται το ασφαλιστικό. Ιδιώτες και «ατομικός κουμπαράς» βάζουν χέρι στις εισφορές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά από τρία Μνημόνια, επτά ασφαλιστικούς νόμους, 65 δισ. χαμένα σε (συντάξιμες) αποδοχές και ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι του εργασιακού νομοσχεδίου που ισοπέδωσε την εργασία, ο “οδοστρωτήρας” της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτος, επιχειρώντας με fast track διαδικασίες την ιδιωτικοποίηση μέρους του ασφαλιστικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ” σήμερα Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ακόμα, την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης μαζί με τον Π. Τσακλόγλου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ ο προγραμματισμός είναι να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή στις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις διαδοχικές διαρροές του υπουργείου Εργασίας:

* Η δημιουργία ενός πλήρους κεφαλαιοποιητικού συστήματος, μέσω ενός «ατομικού κουμπαρά», για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι η βασική μεταρρύθμιση που προωθείται.

* Στόχος είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, ώστε να έχει ψηφιστεί εντός Ιουλίου. Η εφαρμογή τού νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά και θα αφορά υποχρεωτικά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Επίσης, προαιρετικά, θα αφορά και όλους όσοι είναι έως 35 ετών και έχουν ήδη ξεκινήσει τον εργασιακό τους βίο.

* Οι επενδύσεις θα επιμερίζονται σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου. Το νέο δημόσιο ταμείο θα επενδύει τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνει από τις εισφορές των χιλιάδων ασφαλισμένων σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα (π.χ. ομόλογα, μετοχές).

* Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το είδος της επένδυσης που επιθυμούν αφού πρώτα συμβουλευτούν εξειδικευμένους συμβούλους από το ταμείο.

* Στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα καρπώνονται το όποιο όφελος από την επένδυσή τους ως επικουρική σύνταξη. Εάν ο εργαζόμενος δεν καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τότε θα λαμβάνει πίσω το κεφάλαιο που θα έχει επενδύσει.

Τα σημεία «φωτιά»:

75 δισ. στον τζόγο

Πρακτικά, στην πλήρη εφαρμογή της η “ιδιωτικοποίηση” ή η “κεφαλαιοποίηση” της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020 – 2045). Εισφορές τις οποίες θα στερηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μόνο την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά πιθανά και την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Όχι εισφορές για τους συνταξιούχους

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επικαλείται το δημογραφικό πρόβλημα και τις συνέπειές του στις συντάξεις και επιχειρηματολογεί υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναδιανεμητικό και “αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και βαρίδι για την οικονομία”, ενώ οι παροχές των παλαιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων στερούν τα χρήματα από τους νέους!

“Να σταματήσουμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων για να τα δίνουμε στους συνταξιούχους” είχε σημειώσει πριν σχεδόν ένα χρόνο στην Καθημερινή ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ενώ με διαδοχικές δηλώσεις του ο Π. Τσακλόγλου σημειώνει με νόημα: «Ιερά τα δικαιώματα των συνταξιούχων, αλλά ιερά και τα δικαιώματα των (νέων) εργαζομένων”.

Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν δικαιολογείται με τίποτα, παρά μόνο με τις τεράστιες μίζες που θα προκύψουν. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι παιχνίδι ακριβώς παίζεται στην πλάτη του.

*Πληροφορίες από την εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι «προχωράμε πράγματι τολμηρά, και σίγουρα μπροστά»

Για μεταρρυθμίσεις και «μεγάλες αλλαγές» μιλά ο πρωθυπουργός στην...

ΣΥΡΙΖΑ: To ψηφιακό κόμμα, τα νέα μέλη, οι έρευνες και τα think tanks

*Του Μιχάλη Χαριάτη - Κόμβος! Μια «μηχανή» αποτύπωσης και,...

Μέση Ανατολή: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις...
Διαφήμιση