Η νέα δημοσκόπηση της Prorata, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Tvxs.gr για έρευνες – flash γύρω από θέματα της επικαιρότητας, καταγράφει τις θέσεις των πολιτών σχετικά με το έργο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και σχετικά με τους κινδύνους των fake news και της παραπληροφόρησης για τη Δημοκρατία.
Η σχέση ΜΜΕ και κυβέρνησης
Η πλειονότητα των πολιτών βαθμολογεί αρνητικά τα ΜΜΕ ως προς την αξιοπιστία τους σχετικά με τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα για την αξιολόγηση της λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και τα fake news, το 68% δηλώνει πως δεν ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης ικανοποιητική κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Αντίθετα το 31% εμφανίζεται ικανοποιημένο από το έργο των ΜΜΕ.
Η αξιολόγηση των ΜΜΕ φαίνεται πως επηρεάζεται ανάλογα με τη κομματική – ιδεολογική τοποθέτηση. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται κατά 62% ικανοποιημένοι από την κριτική που ασκούν τα ΜΜΕ στην κυβέρνηση, όπως ικανοποιημένο δηλώνει και το 56% όσων αυτόπροσδιορίζονται στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Διχασμένοι εμφανίζονται όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Δεξιάς, καθώς το 49% δηλώνει πως τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ασκούν κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και ακριβώς το ίδιο ποσοστό (49%) απαντάει αρνητικά.
Αντίθετα, η αρνητική αξιολόγηση των ΜΜΕ είναι ξεκάθαρη στο χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Βάσει ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού, οι Κεντρώοι έχουν αρνητική άποψη για το έργο των ΜΜΕ κατά 67%, οι Κεντροαριστεροί κατά 83% και οι Αριστεροί κατά 98%. Ανά κόμμα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται αρνητικά για τα ΜΜΕ κατά 95%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ κατά 64%.
Τέλος, βάσει ηλικίας, οι αρνητικές γνώμες κυριαρχούν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Από 17 έως 34, το 82% δηλώνει πως τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασκούν ικανοποιητική κριτική στην κυβέρνηση. Την ίδια απάντηση στις ηλικίες 35 έως 54 δίνει το 72% και στις ηλικίες άνω των 55 ετών το 61%.
Οι κίνδυνοι των Fake News και της παραπληροφόρησης
Στο ζήτημα των Fake News και της παραπληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους που προκαλούν για τη Δημοκρατία, το 48% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως «η Δημοκρατία κινδυνεύει σοβαρά από τα fake news και την παραπληροφόρηση». Το 34% θεωρεί πως η συγκεκριμένη άποψη έχει βάση, αλλά υπάρχει και μια υπερβολή γύρω από το ζήτημα, ενώ ένα 16% των συμμετεχόντων απάντησε πως «η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει καθόλου».
Η τελευταία θέση, δηλαδή ότι τα fake news δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, αν και σταθερά μειοψηφική καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της στο χώρο όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Δεξιοί (23%). Ακολουθούν οι Δεξιοί με 17%, οι Κεντρώοι με 14%, οι Αριστεροί με 14% και οι Κεντροαριστεροί με 6%.
Πάντως η πλειονότητα σε όλο το ιδεολογικό φάσμα ταυτίζεται με τις απόψεις για τον κίνδυνο της Δημοκρατίας από τα fake news και την παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα, οι Αριστεροί κατά 51% ταυτίζονται πλήρως, ενώ ένα 33% δηλώνει πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά υπάρχει και μια υπερβολή στο ζήτημα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους Κεντροαριστερούς είναι 55% και 38%, στους Κεντρώους είναι 44% και 41%, στους Κεντροδεξιούς είναι 54% και 29% και στους Δεξιούς είναι 45% και 32%.
Βάσει κομματικής ταυτότητας, τη μεγαλύτερη «ανοχή» στα fake news δείχνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, καθώς το 17% δηλώνει πως η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12% και για το ΚΙΝΑΛ είναι 6%. Με την άποψη πως «η Δημοκρατία κινδυνεύει σοβαρά από τα fake news και την παραπληροφόρηση» ταυτίζεται το 54% της ΝΔ, το 50% του ΣΥΡΙΖΑ και το 46% του ΚΙΝΑΛ. Τους κινδύνους για τη Δημοκρατία, αλλά και μια υπερβολή γύρω από το ζήτημα, αντιλαμβάνεται το 27% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 46% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Βάσει ηλικίας, από 17 έως 34, το 55% δηλώνει πως η Δημοκρατία κινδυνεύει από τα fake news και την παραπληροφόρηση, το 30% συμφωνεί με τους κινδύνους, αλλά θεωρεί πως υπάρχει και μια υπερβολή γύρω από το ζήτημα, ενώ ένα 10% υποστηρίζει πως τα fake news και η παραπληροφόρηση δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία. Αντίστοιχα για τις ηλικίες 35 έως 54 με την πρώτη άποψη ταυτίζεται το 48%, με τη δεύτερη το 36% και με την τρίτη το 14%. Τέλος στις ηλικίες άνω των 55 ετών, το 48% ταυτίζεται με την πρώτη θέση, το 33% με τη δεύτερη και τέλος ένα 19% δεν διαβλέπει κάποιο κίνδυνο για τη Δημοκρατία από τα fake news και την παραπληροφόρηση.
* Ταυτότητα έρευνας: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου στο σύνολο της επικράτειας και με μέγεθος δείγματος τα 853 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών με δικαίωμα ψήφου.
Πηγή: tvxs.gr